Sposób przygotowania:
● Siemię lniane i otręby mielimy.
● Do miski wsypujemy sypkie składniki.
● Dodajemy składniki mokre i przyprawy.
● Całość ucieramy za pomocą trzepaczki do uzyskania konsystencji ciasta na na naleśniki.
● Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni i dodajemy do ciasta.
● Placki smażymy z obu stron. pod przykryciem obustronnie.
Pasta
● Suszone pomidory i żurawinę namaczamy.
● Czerwoną soczewicę płuczemy.
● W rondlu zagotowujemy wodę.
● Do gotującej się wody wrzucamy soczewicę.
● Dodajemy suszone pomidory i żurawinę.
● Dodajemy szczyptę soli, kilka kropel soku z cytryny oraz szczyptę rozmarynu.
● Ugotowaną soczewicę odsączamy z wody.
● Dodajemy odrobinę oliwy i zimnej wody.
● Blendujemy i odstawiamy do schłodzenia.
● Brokuł parzymy.
● Czerwoną paprykę i szczypior szatkujemy.
● Placki smarujemy pastą z czerwonej soczewicy.
● Podajemy ze sparzonym brokułem oraz papryką i szczypiorem.
Danie posypujemy sezamem.