Kolorowo i miętowo Katarzyny Jakubowicz (Rzeszów)

Kolorowo i miętowo
Kolorowo i miętowo

Beza - Sposób przygotowania:

  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
  • Dodajemy cukier.
  • Ucieramy aż piana będzie szklista.
  • Dodajemy ocet winny i mieszamy.
  • Blachę wykładamy pergaminem, na którym rysujemy 8 równych okręgów.
  • Na każdym z okręgów umieszczamy ubitą pianę.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 minut.
  • Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 190°C i pieczemy przez 90 minut.

Mus z mango - Sposób przygotowania:

  • Mango obieramy ze skóry i blendujemy.
  • Do powstałego puree dodajemy cukier i sok z cytryny.
  • Gotujemy w rondlu na małym ogniu, aż do momentu wrzenia.
  • Rondel zdejmujemy z ognia.
  • Dodajemy rozpuszczone masło oraz mąkę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
  • Ponownie wstawiamy na ogień i mieszamy.
  • Doprowadzamy do wrzenia.
  • Gotowy mus studzimy.

Bita śmietana - Sposób przygotowania:

  • Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno.
  • Dodajemy cukier i serek mascarpone.
  • Składniki dokładnie mieszamy.

Sposób podania:

  • Spód bez smarujemy bitą śmietaną.
  • Rozprowadzamy mus z mango.
  • Układamy drugą część bez.
  • Na wierzchu umieszczamy drugą warstwę bitej śmietany
  • Dekorujemy listkami mięty, jagodami i malinami.
podziel się:

Pozostałe wiadomości