Beza - Sposób przygotowania:
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
- Dodajemy cukier.
- Ucieramy aż piana będzie szklista.
- Dodajemy ocet winny i mieszamy.
- Blachę wykładamy pergaminem, na którym rysujemy 8 równych okręgów.
- Na każdym z okręgów umieszczamy ubitą pianę.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 minut.
- Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 190°C i pieczemy przez 90 minut.
Mus z mango - Sposób przygotowania:
- Mango obieramy ze skóry i blendujemy.
- Do powstałego puree dodajemy cukier i sok z cytryny.
- Gotujemy w rondlu na małym ogniu, aż do momentu wrzenia.
- Rondel zdejmujemy z ognia.
- Dodajemy rozpuszczone masło oraz mąkę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
- Ponownie wstawiamy na ogień i mieszamy.
- Doprowadzamy do wrzenia.
- Gotowy mus studzimy.
Bita śmietana - Sposób przygotowania:
- Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno.
- Dodajemy cukier i serek mascarpone.
- Składniki dokładnie mieszamy.
Sposób podania:
- Spód bez smarujemy bitą śmietaną.
- Rozprowadzamy mus z mango.
- Układamy drugą część bez.
- Na wierzchu umieszczamy drugą warstwę bitej śmietany
- Dekorujemy listkami mięty, jagodami i malinami.
podziel się: