Kolorowo i miętowo Katarzyny Jakubowicz (Rzeszów)

Kolorowo i miętowo
Kolorowo i miętowo

Beza - Sposób przygotowania:

  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
    • Dodajemy cukier.
      • Ucieramy aż piana będzie szklista.
        • Dodajemy ocet winny i mieszamy.
          • Blachę wykładamy pergaminem, na którym rysujemy 8 równych okręgów.
            • Na każdym z okręgów umieszczamy ubitą pianę.
              • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 minut.
                • Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 190°C i pieczemy przez 90 minut.

                  Mus z mango - Sposób przygotowania:

                  • Mango obieramy ze skóry i blendujemy.
                    • Do powstałego puree dodajemy cukier i sok z cytryny.
                      • Gotujemy w rondlu na małym ogniu, aż do momentu wrzenia.
                        • Rondel zdejmujemy z ognia.
                          • Dodajemy rozpuszczone masło oraz mąkę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
                            • Ponownie wstawiamy na ogień i mieszamy.
                              • Doprowadzamy do wrzenia.
                                • Gotowy mus studzimy.

                                  Bita śmietana - Sposób przygotowania:

                                  • Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno.
                                    • Dodajemy cukier i serek mascarpone.
                                      • Składniki dokładnie mieszamy.

                                        Sposób podania:

                                        • Spód bez smarujemy bitą śmietaną.
                                          • Rozprowadzamy mus z mango.
                                            • Układamy drugą część bez.
                                              • Na wierzchu umieszczamy drugą warstwę bitej śmietany
                                                • Dekorujemy listkami mięty, jagodami i malinami.
                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości