Sposób przygotowania:
- Nieobrane ziemniaki myjemy i gotujemy.
- Marchwie, pietruszki, por i seler kroimy w cienkie paski.
- Na folię aluminiową kładziemy pokrojone w paski warzywa, posypujemy solą i pieprzem i układamy gałązkę kolendry.
- Filet z łososia i filet z soli kroimy na cztery części.
- Na warzywach układamy kawałki ryb, najpierw łososia, a na wierz solę.
- Ponownie doprawiamy solą i pieprzem.
- Na wierzchu umieszczamy niewielką ilość masła.
- Obok każdej części ryb układamy jedną cebulkę dymkę i ćwiartkę limonki.
- Zawijamy szczelnie folię.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190°C przez 20 minut.
- Na patelni roztapiamy masło.
- Ugotowane ziemniaki kroimy na pół
- Ziemniaki wrzucamy na rozgrzane masło.
- Dodajemy pokrojony czosnek oraz koperek i blanszujemy .
- Upieczoną rybę wykładamy na talerz, obok kładziemy ziemniaki.
- Ozdabiamy listkami bazylii.
podziel się: