Koktajl z Alabamy, Duma Południa i Jabłeczna paja- nutka Ameryki w daniach Jerzego

Koktajl z Alabamy, Duma Południa i Jabłeczna paja- nutka Ameryki w daniach Jerzego
Koktajl z Alabamy, Duma Południa i Jabłeczna paja- nutka Ameryki w daniach Jerzego

JERRY STIEHL

PRZYSTAWKA:

Koktajl z Alabamy

czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 30 dag mrożonych krewetek
  • 1 łyżeczka koniaku
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1-2 łyżki ketchupu
  • 4 liście zielonej sałaty
  • 4 łyżki majonezu
  • 2-3 pomarańcze
  • szczypta pieprzu, sól, tabasco

Sposób przygotowania:

Rozmrożone krewetki skrapiamy koniakiem i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 15 minut. Majonez mieszamy z chrzanem, ketchupem i przyprawami. Uważamy, żeby nie dodać za dużo ketchupu, sos powinien być lekko różowy. Potem mieszamy sos również z krewetkami. Umyte i wysuszone liście sałaty zwijmy i tniemy w paski. Obieramy pomarańcze, wycinając białe skórki, resztę tniemy w drobne kawałki. Nakładamy do pucharków sałatę, pomarańcze, przyprawione krewetki i znów sałatę. Dekorujemy. Pozostawiamy w chłodnym miejscu do momentu podania.

Koktajl z Alabamy
Koktajl z Alabamy

DANIE GŁÓWNE:

Duma Południa

czas przygotowania: 2h i 30 minut

Składniki:

  • 1 kromka białego chleba (ok. 50 g) lub bułka tarta (1 kubek)
  • 2 łyżki chudego mleka
  • 125 ml ketchupu
  • 500 g chudej mielonej cielęciny
  • 500 g chudej mielonej wieprzowiny
  • pół kubka posiekanej cebuli
  • 1/3 kubka posiekanej świeżej pietruszki
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 3/4 łyżki soli
  • 1/4 łyżki czarnego pieprzu
  • 2 jajka
  • łyżka tłuszczu do pieczenia (margaryna)

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mielimy chleb w mikserze na drobne okruchy do uzyskania 1-1,5 kubka. Łączymy w misce chleb lub bułkę tartą z mlekiem i odkładamy na 5 minut. Następnie dodajemy dwie łyżki ketchupu i pozostałe składniki (poza tłuszczem). Wszystko dokładnie mieszamy. Smarujemy blachę do pieczenia chleba tłuszczem i formujemy w niej bochen mięsnej masy. Rozlewamy pozostały ketchup na górze pieczeni. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Odkładamy na 10 minut, by lekko ostygł, a następnie kroimy w plastry i podajemy z dowolnymi warzywami.

Pieczywo kukurydziane

Składniki:

  • 1 kubek mąki kukurydzianej
  • 1/2 kubka mąki pszennej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 3/4 łyżki soli
  • 1/4 kubka roztopionego lekko przestygniętego masła
  • 1/4 lub 1/2 kubka mleka
  • 2 małe jaja

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 220-240 stopni i wkładamy żeliwne naczynie lub patelnię do piekarnika. W dużym naczyniu mieszamy razem proszek do pieczenia, mąkę, cukier, sól. Ubijamy lekko jajka z mlekiem w drugim naczyniu. Mieszamy suche składniki z mokrymi, tak długo, aż utworzy się jednolita masa. Nie mieszamy za długo – może zostać kilka grudek. Masa powinna być dość gęsta. Wyjmujemy naczynie z piekarnika, smarujemy równo masłem na dnie i wokół dna. Wlewamy ciasto do naczynia rozprowadzając je równo na całej powierzchni. Wkładamy naczynie do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut lub dopóki wbita wykałaczka nie wychodzi czysta. Tniemy na kawałki i podajemy.

Duma Południa
Duma Południa

DESER:

Jabłeczna paja

czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duża łyżka śmietany
  • 1 łyżka smalcu
  • kostka margaryny lub masła
  • cukier waniliowy
  • 3 jaja
  • 1,5 – 2 kg jabłek
  • 2- 3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pól łyżeczki startego imbiru
  • 1/2 lub 1 szklanka cukru (w zależności od tego jak słodkie są jabłka)

Sposób przygotowania:

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dosypujemy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Siekamy zimne masło i dorzucamy do ciasta, nie zapominając o śmietanie. Sekretnym składnikiem jest smalec, który sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej kruche. Wszystkie składniki zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut.

W tym czasie, gdy ciasto się chłodzi, przygotowujemy nadzienie do apple pie’a. Obieramy jabłka i kroimy je dosyć drobno. Jabłka przekładamy do rondla i dusimy wraz ze wszystkimi przyprawami, aż będą bardzo miękkie. W zależności od kwaśności jabłek dosypujemy od pół do 1 szklanki cukru i mieszamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy 2/3 ciasta i wykładamy nim okrągłą formę, wcześniej natłuszczoną i posypaną bułką tartą (pamiętajmy również o brzegach formy). Uduszone jabłka przekładamy do formy. Pozostałą część ciasta wykorzystujemy na wierzch szarlotki. Rozwałkowujemy je, tniemy na wąskie długie paski i układamy, tak by tworzyły romby. Apple pie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy na złoto około 60 minut. Ciasto podajemy na ciepło z kulką lodów waniliowych.

Jabłeczna pajda
Jabłeczna pajda

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości