JERRY STIEHL
PRZYSTAWKA:
Koktajl z Alabamy
czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 30 dag mrożonych krewetek
- 1 łyżeczka koniaku
- 1 łyżka chrzanu
- 1-2 łyżki ketchupu
- 4 liście zielonej sałaty
- 4 łyżki majonezu
- 2-3 pomarańcze
- szczypta pieprzu, sól, tabasco
Sposób przygotowania:
Rozmrożone krewetki skrapiamy koniakiem i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 15 minut. Majonez mieszamy z chrzanem, ketchupem i przyprawami. Uważamy, żeby nie dodać za dużo ketchupu, sos powinien być lekko różowy. Potem mieszamy sos również z krewetkami. Umyte i wysuszone liście sałaty zwijmy i tniemy w paski. Obieramy pomarańcze, wycinając białe skórki, resztę tniemy w drobne kawałki. Nakładamy do pucharków sałatę, pomarańcze, przyprawione krewetki i znów sałatę. Dekorujemy. Pozostawiamy w chłodnym miejscu do momentu podania.
DANIE GŁÓWNE:
Duma Południa
czas przygotowania: 2h i 30 minut
Składniki:
- 1 kromka białego chleba (ok. 50 g) lub bułka tarta (1 kubek)
- 2 łyżki chudego mleka
- 125 ml ketchupu
- 500 g chudej mielonej cielęciny
- 500 g chudej mielonej wieprzowiny
- pół kubka posiekanej cebuli
- 1/3 kubka posiekanej świeżej pietruszki
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 3/4 łyżki soli
- 1/4 łyżki czarnego pieprzu
- 2 jajka
- łyżka tłuszczu do pieczenia (margaryna)
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mielimy chleb w mikserze na drobne okruchy do uzyskania 1-1,5 kubka. Łączymy w misce chleb lub bułkę tartą z mlekiem i odkładamy na 5 minut. Następnie dodajemy dwie łyżki ketchupu i pozostałe składniki (poza tłuszczem). Wszystko dokładnie mieszamy. Smarujemy blachę do pieczenia chleba tłuszczem i formujemy w niej bochen mięsnej masy. Rozlewamy pozostały ketchup na górze pieczeni. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Odkładamy na 10 minut, by lekko ostygł, a następnie kroimy w plastry i podajemy z dowolnymi warzywami.
Pieczywo kukurydziane
Składniki:
- 1 kubek mąki kukurydzianej
- 1/2 kubka mąki pszennej
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 3/4 łyżki soli
- 1/4 kubka roztopionego lekko przestygniętego masła
- 1/4 lub 1/2 kubka mleka
- 2 małe jaja
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 220-240 stopni i wkładamy żeliwne naczynie lub patelnię do piekarnika. W dużym naczyniu mieszamy razem proszek do pieczenia, mąkę, cukier, sól. Ubijamy lekko jajka z mlekiem w drugim naczyniu. Mieszamy suche składniki z mokrymi, tak długo, aż utworzy się jednolita masa. Nie mieszamy za długo – może zostać kilka grudek. Masa powinna być dość gęsta. Wyjmujemy naczynie z piekarnika, smarujemy równo masłem na dnie i wokół dna. Wlewamy ciasto do naczynia rozprowadzając je równo na całej powierzchni. Wkładamy naczynie do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut lub dopóki wbita wykałaczka nie wychodzi czysta. Tniemy na kawałki i podajemy.
DESER:
Jabłeczna paja
czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duża łyżka śmietany
- 1 łyżka smalcu
- kostka margaryny lub masła
- cukier waniliowy
- 3 jaja
- 1,5 – 2 kg jabłek
- 2- 3 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- pól łyżeczki startego imbiru
- 1/2 lub 1 szklanka cukru (w zależności od tego jak słodkie są jabłka)
Sposób przygotowania:
Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dosypujemy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Siekamy zimne masło i dorzucamy do ciasta, nie zapominając o śmietanie. Sekretnym składnikiem jest smalec, który sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej kruche. Wszystkie składniki zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut.
W tym czasie, gdy ciasto się chłodzi, przygotowujemy nadzienie do apple pie’a. Obieramy jabłka i kroimy je dosyć drobno. Jabłka przekładamy do rondla i dusimy wraz ze wszystkimi przyprawami, aż będą bardzo miękkie. W zależności od kwaśności jabłek dosypujemy od pół do 1 szklanki cukru i mieszamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy 2/3 ciasta i wykładamy nim okrągłą formę, wcześniej natłuszczoną i posypaną bułką tartą (pamiętajmy również o brzegach formy). Uduszone jabłka przekładamy do formy. Pozostałą część ciasta wykorzystujemy na wierzch szarlotki. Rozwałkowujemy je, tniemy na wąskie długie paski i układamy, tak by tworzyły romby. Apple pie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy na złoto około 60 minut. Ciasto podajemy na ciepło z kulką lodów waniliowych.
Autor: TVN