Sposób przygotowania:
Chlebowiec
- Na dno naczynia żaroodpornego układamy pokrojoną w piórka cebulę, następnie na nią układamy chlebowiec.
- Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięty czosnek, sos Worcestershire i smarujemy dokładnie chlebowiec.
- Zalewamy wszystko colą.
- Tak przygotowany chlebowiec zostawiamy najlepiej na całą noc (lub dzień).
- Pieczemy pod przykryciem ok. 2 godziny w temperaturze 120°C.
- Po upieczeniu możemy z łatwością oddzielić i porwać chlebowiec na drobne części.
Bułeczka Bao
- Sproszkowane droższe umieszczamy w ciepłej kąpieli wodnej.
- Mieszamy mąkę ryżową z cukrem i solą, dodajemy mleko, wodę, ocet i olej słonecznikowy.
- Po chwili, dodajemy drożdże i mieszamy wszystkie składniki, następnie wyrabiamy ciasto.
- Miskę z ciastem wstawiamy na 2h do piekarnika na 40°C.
- Wyjmujemy ciasto, posypujemy je proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie wyrabiamy.
- Lepimy bułeczki, układamy je w naczyniu do gotowania na parze, następnie gotujemy przez kilkanaście minut.
podziel się: