Klejnot rybaka Pauli Dobrowolskiej (Trójmiasto)

Klejnot rybaka
Klejnot rybaka

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obieramy i kroimy na talarki.
    • Doprawimy solą i pieprzem.
      • Talarki układamy warstwami w żaroodpornej formie o wymiarach 10 na 20 centymetrów., wysmarowanej wcześniej masłem.
        • Śmietanę z dodatkiem gałki muszkatołowej podgrzewamy.
          • Warstwy ziemniaków polewamy podgrzaną śmietaną.
            • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 60 minut.
              • Z kalafiora ścinamy kwiatostan i mielimy drobno.
                • Szpinak mielimy drobno razem z wodą.
                  • Zmielone warzywa wrzucamy do garnka.
                    • Dodajemy mascarpone i podlewamy wywarem.
                      • Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
                        • Dorsza wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy.
                          • Rybę solimy.
                            • Dodajemy masło.
                              • Rybę w trakcie smażenia podlewamy masłem.
                                • Podsmażoną rybę wkładamy na 2 minuty do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
                                  • Rzodkiew oraz rzepę kroimy na drobne paski.
                                    • Olej, ocet winny i cukier winny łączymy i dokładnie mieszamy.
                                      • Powstałym dressingiem polewamy paski rzodkiewki i rzepy.
                                        • Siemię lniane prażymy na patelni i posypujemy nim rzodkiew i rzepę.
                                          • Gotowe danie przystrajamy liśćmi szpinaku.
                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości