Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy i kroimy na talarki.
- Doprawimy solą i pieprzem.
- Talarki układamy warstwami w żaroodpornej formie o wymiarach 10 na 20 centymetrów., wysmarowanej wcześniej masłem.
- Śmietanę z dodatkiem gałki muszkatołowej podgrzewamy.
- Warstwy ziemniaków polewamy podgrzaną śmietaną.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 60 minut.
- Z kalafiora ścinamy kwiatostan i mielimy drobno.
- Szpinak mielimy drobno razem z wodą.
- Zmielone warzywa wrzucamy do garnka.
- Dodajemy mascarpone i podlewamy wywarem.
- Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
- Dorsza wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy.
- Rybę solimy.
- Dodajemy masło.
- Rybę w trakcie smażenia podlewamy masłem.
- Podsmażoną rybę wkładamy na 2 minuty do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
- Rzodkiew oraz rzepę kroimy na drobne paski.
- Olej, ocet winny i cukier winny łączymy i dokładnie mieszamy.
- Powstałym dressingiem polewamy paski rzodkiewki i rzepy.
- Siemię lniane prażymy na patelni i posypujemy nim rzodkiew i rzepę.
- Gotowe danie przystrajamy liśćmi szpinaku.
podziel się: