Klejnot rybaka Pauli Dobrowolskiej (Trójmiasto)

Klejnot rybaka
Klejnot rybaka

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obieramy i kroimy na talarki.
  • Doprawimy solą i pieprzem.
  • Talarki układamy warstwami w żaroodpornej formie o wymiarach 10 na 20 centymetrów., wysmarowanej wcześniej masłem.
  • Śmietanę z dodatkiem gałki muszkatołowej podgrzewamy.
  • Warstwy ziemniaków polewamy podgrzaną śmietaną.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 60 minut.
  • Z kalafiora ścinamy kwiatostan i mielimy drobno.
  • Szpinak mielimy drobno razem z wodą.
  • Zmielone warzywa wrzucamy do garnka.
  • Dodajemy mascarpone i podlewamy wywarem.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
  • Dorsza wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy.
  • Rybę solimy.
  • Dodajemy masło.
  • Rybę w trakcie smażenia podlewamy masłem.
  • Podsmażoną rybę wkładamy na 2 minuty do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
  • Rzodkiew oraz rzepę kroimy na drobne paski.
  • Olej, ocet winny i cukier winny łączymy i dokładnie mieszamy.
  • Powstałym dressingiem polewamy paski rzodkiewki i rzepy.
  • Siemię lniane prażymy na patelni i posypujemy nim rzodkiew i rzepę.
  • Gotowe danie przystrajamy liśćmi szpinaku.
podziel się:

Pozostałe wiadomości