Sposób przygotowania:
- Kaszę płuczemy, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilkanaście minut, po czym odsączamy na sitku.
- Ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy z soku.
- Masę ziemniaczaną mieszamy z kaszą i natką, dodajemy jajko oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy.
- Z masy formujemy wałek, zawijamy go w gazę z apteki (1 m x 1 m), zakręcamy końce.
- Układamy w szerokim rondlu. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez 0,5 godziny.
- Kiszkę wkładamy na kilka minut do zimnej wody, po czym wyciągamy ją i odstawiamy do wystygnięcia, następnie odwijamy z gazy.
Sposób przygotowania:
- Kaszę płuczemy, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilkanaście minut, po czym odsączamy na sitku.
- Ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy z soku.
- Masę ziemniaczaną mieszamy z kaszą i natką, dodajemy jajko oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy.
- Z masy formujemy wałek, zawijamy go w gazę z apteki (1 m x 1 m), zakręcamy końce.
- Układamy w szerokim rondlu. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez 0,5 godziny.
- Kiszkę wkładamy na kilka minut do zimnej wody, po czym wyciągamy ją i odstawiamy do wystygnięcia, następnie odwijamy z gazy.
- Następnie kroimy kiszkę w plastry i smażymy na chrupiąco z obydwu stron na topionej słoninie z cebulką.
podziel się: