ADAM WIŚNIEWSKI- przepisy
PPRZYSTAWKA
Plastry kaczki marynowanej w miodzie pitnym, podane z sosem żurawinowym
Składniki:
- 2-3 piersi kaczki
- pół szklanki miodu pitnego
- sól
- pieprz
- majeranek
Sposób przygotowania:
Filety z piersi kaczki (dzień przed podaniem) marynujemy w soli, pieprzu, majeranku i niewielkiej ilości miodu pitnego. Zamarynowane mięso podsmażamy bez tłuszczu, a następnie zawijamy w folię aluminiową. Filety wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 15 minut. Następnie mięso studzimy, tniemy na plastry i podajemy z sosem żurawinowym.
Sos żurawinowy
Składniki:
- borówki (ewentualnie dżem borówkowy) około 200-250 g
- czerwone wino wytrawne – około 1/2 szklanki
- cukier wg uznania
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy borówki, podlewamy czerwonym winem, dusimy dodając cukier do osiągnięcia zamierzonego smaku i konsystencji. Sos studzimy.
DANIE GŁÓWNE
Sandacz w sosie borowikowym, podany z placuszkami ziemniaczanymi i smażoną cukinią
Składniki:
- 3-4 filety z sandacza
- sól
- pieprz
- koper
- 1/2 cytryny
- oliwa z oliwek
- 10 dag mąki
Sposób przygotowania:
Filety z sandacza tniemy na kawałki i marynujemy dzień przed podaniem w soli, pieprzu, posiekanym koprze, wyciśniętym soku z cytryny i oliwie z oliwek. Zamarynowaną rybę obtaczamy w mące i lekko podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie wkładamy rybę do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 15 minut. Polewamy sosem borowikowym.
Sos borowikowy
Składniki:
- około 400-500 g borowików
- 500 g słodkiej śmietany 22%
- kilka ząbków czosnku
- 1/2 główki cebuli
- masło
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Masło i oliwę rozgrzewamy na patelni, następnie dorzucamy 1/2 główki posiekanej drobno cebuli i kilka ząbków czosnku. Całość podsmażamy, dodajemy pocięte na drobne plastry borowiki oraz śmietanę, trochę posiekanej natki pietruszki i na końcu doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Sos dusimy na ogniu aż do uzyskania właściwej konsystencji.
Placki ziemniaczane
Składniki:
- 6-7 ziemniaków średniej wielkości
- 1 lub pól cebuli
- 1 jajko
- natka pietruszki
- 2-3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Na drobnej tarce ścieramy ziemniaki i cebulę, dodajemy jedno jajko, drobno posiekaną natkę pietruszki, 2-4 łyżki mąki i na końcu doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z otrzymanego ciasta na głębokim oleju smażymy placki, aż do zmiany ich koloru na złoty. Następnie wyjmujemy je, obsuszamy na ręcznikach papierowych i wkładamy na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni.
Smażona cukinia
Obraną cukinię tniemy na cienkie paski. Smażymy ją na maśle (z każdej strony) do zmiany koloru. Następnie solimy. Można dodać kilka ząbków posiekanego czosnku.
DESER
Sernik polski podany z sosem malinowym
Składniki:
- 1,5 kg białego sera
- 10 jajek
- 3 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 8 łyżek prawdziwego masła
- zapach pomarańczowy
- rodzynki
- herbatniki
- maliny
- czerwone wino wytrawne
Sposób przygotowania:
Ser biały miksujemy na puszystą masę. Dodajemy 10 żółtek, 3 szklanki cukru, 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej, 8 łyżek stopionego prawdziwego masła i 1/2 zapachu pomarańczowego. Wszystko dokładnie miksujemy. Następnie ubijamy pianę z 8 białek i mieszamy ją z przygotowaną masą. Do całości dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy. Blachę smarujemy cienko olejem, na jej dnie układamy warstwę herbatników. Do blachy wlewamy przygotowane ciasto. Pieczemy około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudzony sernik polewamy ciepłym sosem ze zmiksowanych malin, wymieszanych z winem i cukrem według uznania.
Autor: TVN