Kaczka marynowana, sandacz i sernik, czyli tradycyjna uczta u adwokata

Plastry kaczki marynowanej w miodzie pitnym
Plastry kaczki marynowanej w miodzie pitnym

ADAM WIŚNIEWSKI- przepisy

PPRZYSTAWKA

Plastry kaczki marynowanej w miodzie pitnym, podane z sosem żurawinowym

Składniki:

  • 2-3 piersi kaczki
    • pół szklanki miodu pitnego
      • sól
        • pieprz
          • majeranek

            Sposób przygotowania:

            Filety z piersi kaczki (dzień przed podaniem) marynujemy w soli, pieprzu, majeranku i niewielkiej ilości miodu pitnego. Zamarynowane mięso podsmażamy bez tłuszczu, a następnie zawijamy w folię aluminiową. Filety wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 15 minut. Następnie mięso studzimy, tniemy na plastry i podajemy z sosem żurawinowym.

            Sos żurawinowy

            Składniki:

            • borówki (ewentualnie dżem borówkowy) około 200-250 g
              • czerwone wino wytrawne – około 1/2 szklanki
                • cukier wg uznania

                  Sposób przygotowania:

                  Na rozgrzaną patelnię wrzucamy borówki, podlewamy czerwonym winem, dusimy dodając cukier do osiągnięcia zamierzonego smaku i konsystencji. Sos studzimy.

                  Plastry marynowanej kaczki
                  Plastry marynowanej kaczki
                  Źródło: TVN

                  DANIE GŁÓWNE

                  Sandacz w sosie borowikowym, podany z placuszkami ziemniaczanymi i smażoną cukinią

                  Składniki:

                  • 3-4 filety z sandacza
                    • sól
                      • pieprz
                        • koper
                          • 1/2 cytryny
                            • oliwa z oliwek
                              • 10 dag mąki

                                Sposób przygotowania:

                                Filety z sandacza tniemy na kawałki i marynujemy dzień przed podaniem w soli, pieprzu, posiekanym koprze, wyciśniętym soku z cytryny i oliwie z oliwek. Zamarynowaną rybę obtaczamy w mące i lekko podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie wkładamy rybę do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 15 minut. Polewamy sosem borowikowym.

                                Sos borowikowy

                                Składniki:

                                • około 400-500 g borowików
                                  • 500 g słodkiej śmietany 22%
                                    • kilka ząbków czosnku
                                      • 1/2 główki cebuli
                                        • masło
                                          • oliwa z oliwek
                                            • natka pietruszki
                                              • sól
                                                • pieprz

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Masło i oliwę rozgrzewamy na patelni, następnie dorzucamy 1/2 główki posiekanej drobno cebuli i kilka ząbków czosnku. Całość podsmażamy, dodajemy pocięte na drobne plastry borowiki oraz śmietanę, trochę posiekanej natki pietruszki i na końcu doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Sos dusimy na ogniu aż do uzyskania właściwej konsystencji.

                                                  Placki ziemniaczane

                                                  Składniki:

                                                  • 6-7 ziemniaków średniej wielkości
                                                    • 1 lub pól cebuli
                                                      • 1 jajko
                                                        • natka pietruszki
                                                          • 2-3 łyżki mąki
                                                            • sól
                                                              • pieprz

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Na drobnej tarce ścieramy ziemniaki i cebulę, dodajemy jedno jajko, drobno posiekaną natkę pietruszki, 2-4 łyżki mąki i na końcu doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z otrzymanego ciasta na głębokim oleju smażymy placki, aż do zmiany ich koloru na złoty. Następnie wyjmujemy je, obsuszamy na ręcznikach papierowych i wkładamy na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni.

                                                                Smażona cukinia

                                                                Obraną cukinię tniemy na cienkie paski. Smażymy ją na maśle (z każdej strony) do zmiany koloru. Następnie solimy. Można dodać kilka ząbków posiekanego czosnku.

                                                                Sandacz w sosie borowikowym
                                                                Sandacz w sosie borowikowym
                                                                Źródło: TVN

                                                                DESER

                                                                Sernik polski podany z sosem malinowym

                                                                Składniki:

                                                                • 1,5 kg białego sera
                                                                  • 10 jajek
                                                                    • 3 szklanki cukru
                                                                      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
                                                                        • 8 łyżek prawdziwego masła
                                                                          • zapach pomarańczowy
                                                                            • rodzynki
                                                                              • herbatniki
                                                                                • maliny
                                                                                  • czerwone wino wytrawne

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    Ser biały miksujemy na puszystą masę. Dodajemy 10 żółtek, 3 szklanki cukru, 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej, 8 łyżek stopionego prawdziwego masła i 1/2 zapachu pomarańczowego. Wszystko dokładnie miksujemy. Następnie ubijamy pianę z 8 białek i mieszamy ją z przygotowaną masą. Do całości dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy. Blachę smarujemy cienko olejem, na jej dnie układamy warstwę herbatników. Do blachy wlewamy przygotowane ciasto. Pieczemy około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudzony sernik polewamy ciepłym sosem ze zmiksowanych malin, wymieszanych z winem i cukrem według uznania.

                                                                                    Sernik polski
                                                                                    Sernik polski
                                                                                    Źródło: TVN

                                                                                    Autor: TVN

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości