Jeszcze bardziej gorąco Marka Lipskiego (Mazury)

Jeszcze bardziej gorąco
Jeszcze bardziej gorąco

Sposób przygotowania:

  • Do niskiego, szerokiego garnka wlewamy kilka łyżek oleju.
    • Olej podgrzewamy na umiarkowanym ogniu.
      • Do gorącego oleju wrzucamy wszystkie ziarniste składniki masali i smażamy.
        • Mieszamy drewnianą łyżką, aż ziarna kolendry i gwiazdy anyżu popękają.
          • Dodajemy poszatkowaną cebulę, starty imbir i czosnek.
            • Smażymy przez około 1 minutę.
              • Mięso kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki.
                • Pokrojone mięso wrzucamy do przygotowanej masali.
                  • Obsmażamy przez 3-4 minuty stale mieszając.
                    • Wlewamy jogurt i dokładnie mieszamy, by płyn pokrył kawałki mięsa
                      • Doprowadzamy ostrożnie do wrzenia i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie niemal miękkie.
                        • Do garnka z mięsem dolewamy przecier pomidorowy.
                          • Wrzucamy migdały i dokładnie mieszamy
                            • Dusimy bez przykrycia, aż więcej niż połowa sosu.
                              • Gotowe mięso wykładamy na półmisek, dekorujemy posiekaną natką kolendry, nitkami szafranu i surowym imbirem.
                                • Podajemy z pieczywem.
                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości