Sposób przygotowania:
- Do niskiego, szerokiego garnka wlewamy kilka łyżek oleju.
- Olej podgrzewamy na umiarkowanym ogniu.
- Do gorącego oleju wrzucamy wszystkie ziarniste składniki masali i smażamy.
- Mieszamy drewnianą łyżką, aż ziarna kolendry i gwiazdy anyżu popękają.
- Dodajemy poszatkowaną cebulę, starty imbir i czosnek.
- Smażymy przez około 1 minutę.
- Mięso kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki.
- Pokrojone mięso wrzucamy do przygotowanej masali.
- Obsmażamy przez 3-4 minuty stale mieszając.
- Wlewamy jogurt i dokładnie mieszamy, by płyn pokrył kawałki mięsa
- Doprowadzamy ostrożnie do wrzenia i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie niemal miękkie.
- Do garnka z mięsem dolewamy przecier pomidorowy.
- Wrzucamy migdały i dokładnie mieszamy
- Dusimy bez przykrycia, aż więcej niż połowa sosu.
- Gotowe mięso wykładamy na półmisek, dekorujemy posiekaną natką kolendry, nitkami szafranu i surowym imbirem.
- Podajemy z pieczywem.
podziel się: