Jeszcze bardziej gorąco Marka Lipskiego (Mazury)

Jeszcze bardziej gorąco
Jeszcze bardziej gorąco

Sposób przygotowania:

  • Do niskiego, szerokiego garnka wlewamy kilka łyżek oleju.
  • Olej podgrzewamy na umiarkowanym ogniu.
  • Do gorącego oleju wrzucamy wszystkie ziarniste składniki masali i smażamy.
  • Mieszamy drewnianą łyżką, aż ziarna kolendry i gwiazdy anyżu popękają.
  • Dodajemy poszatkowaną cebulę, starty imbir i czosnek.
  • Smażymy przez około 1 minutę.
  • Mięso kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki.
  • Pokrojone mięso wrzucamy do przygotowanej masali.
  • Obsmażamy przez 3-4 minuty stale mieszając.
  • Wlewamy jogurt i dokładnie mieszamy, by płyn pokrył kawałki mięsa
  • Doprowadzamy ostrożnie do wrzenia i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie niemal miękkie.
  • Do garnka z mięsem dolewamy przecier pomidorowy.
  • Wrzucamy migdały i dokładnie mieszamy
  • Dusimy bez przykrycia, aż więcej niż połowa sosu.
  • Gotowe mięso wykładamy na półmisek, dekorujemy posiekaną natką kolendry, nitkami szafranu i surowym imbirem.
  • Podajemy z pieczywem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości