ROMAN SZCZEBLEWSKI
PRZYSTAWKA:
Jeczpoczmaki
czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1 kg indyczego mięsa mielonego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 torebki ugotowanego ryżu
- 2 lub 3 marchewki średnie (starte, surowe)
- olej
- sól, curry, pieprz, ostra papryka
- ciasto francuskie
Sposób przygotowania:
Gotujemy ryż z dodatkiem soli i curry, tak aby był lekko niedogotowany. Mięso podsmażamy na patelni w niewielkiej ilości oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do przesmażonego mięsa dodajemy startą marchewkę i przestudzony ryż. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry, ostrą papryką. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty i do środka kładziemy łyżkę nadzienia – całość zalepiamy. Pieczemy w piekarniku ok. 30 – 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przed pieczeniem warto posmarować żółtkiem, aby nabrały złocistego koloru.
DANIE GŁÓWNE:
Rajska potrawa na miodzie
czas przygotowania: 2h 40 min.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- garść suszonych moreli
- garść suszonych śliwek i rodzynek
- 2 cebule
- 2 papryczki chilli
- sól, pieprz, czosnek, oliwa
Sos
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej przygotowujemy żeberka, które nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, oraz skrapiamy oliwą i tak przygotowane wstawiamy do lodówki na całą noc. Cebulę siekamy i dodajemy chili. Żeberka podsmażamy na oliwie i wkładamy do brytfanny. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę i chili, które dodajemy do mięsa. Następnie w pół litrze wody rozpuszczamy miód, dodajemy przecier pomidorowy i wszystko gotujemy. Uzyskany sos wlewamy do brytfanny i dusimy około godziny. Następnie dodajemy morele, śliwki, rodzynki i tak trzymamy na ogniu około 30 min. Na koniec wyjmujemy mięso, miksujemy sos, nakładamy żeberka na talerze i polewamy sosem.
DESER:
Pijana obiecanka z wierzby
czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- gruszka
- 2 kieliszki czerwonego półwytrawnego wina
- pół kieliszka soku z aronii
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 100 ml słodkiej śmietany 30%
- łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Obieramy gruszkę. Do małego garnka wlewamy wino i sok z aronii. Kiedy płyn się zagotuje wkładamy gruszkę i gotujemy ok. 10 min. Po ostygnięciu podajemy roztopioną czekoladą i całość dekorujemy bitą śmietaną z dodatkiem cukru pudru.
Autor: TVN