Jeczpoczmaki, rajska potrawa, pijana obiecanka, czyli intrygująca kuchnia Romana

Jeczpoczmaki, rajska potrawa, pijana obiecanka, czyli intrygująca kuchnia Romana
Jeczpoczmaki, rajska potrawa, pijana obiecanka, czyli intrygująca kuchnia Romana

ROMAN SZCZEBLEWSKI

PRZYSTAWKA:

Jeczpoczmaki

czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 1 kg indyczego mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 torebki ugotowanego ryżu
  • 2 lub 3 marchewki średnie (starte, surowe)
  • olej
  • sól, curry, pieprz, ostra papryka
  • ciasto francuskie

Sposób przygotowania:

Gotujemy ryż z dodatkiem soli i curry, tak aby był lekko niedogotowany. Mięso podsmażamy na patelni w niewielkiej ilości oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do przesmażonego mięsa dodajemy startą marchewkę i przestudzony ryż. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry, ostrą papryką. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty i do środka kładziemy łyżkę nadzienia – całość zalepiamy. Pieczemy w piekarniku ok. 30 – 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przed pieczeniem warto posmarować żółtkiem, aby nabrały złocistego koloru.

Jaczpoczmaki
Jaczpoczmaki

DANIE GŁÓWNE:

Rajska potrawa na miodzie

czas przygotowania: 2h 40 min.

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • garść suszonych moreli
  • garść suszonych śliwek i rodzynek
  • 2 cebule
  • 2 papryczki chilli
  • sól, pieprz, czosnek, oliwa

Sos

  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Dzień wcześniej przygotowujemy żeberka, które nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, oraz skrapiamy oliwą i tak przygotowane wstawiamy do lodówki na całą noc. Cebulę siekamy i dodajemy chili. Żeberka podsmażamy na oliwie i wkładamy do brytfanny. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę i chili, które dodajemy do mięsa. Następnie w pół litrze wody rozpuszczamy miód, dodajemy przecier pomidorowy i wszystko gotujemy. Uzyskany sos wlewamy do brytfanny i dusimy około godziny. Następnie dodajemy morele, śliwki, rodzynki i tak trzymamy na ogniu około 30 min. Na koniec wyjmujemy mięso, miksujemy sos, nakładamy żeberka na talerze i polewamy sosem.

Rajska potrawa na miodzie
Rajska potrawa na miodzie

DESER:

Pijana obiecanka z wierzby

czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • gruszka
  • 2 kieliszki czerwonego półwytrawnego wina
  • pół kieliszka soku z aronii
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100 ml słodkiej śmietany 30%
  • łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Obieramy gruszkę. Do małego garnka wlewamy wino i sok z aronii. Kiedy płyn się zagotuje wkładamy gruszkę i gotujemy ok. 10 min. Po ostygnięciu podajemy roztopioną czekoladą i całość dekorujemy bitą śmietaną z dodatkiem cukru pudru.

Pijana obiecanka z wierzby
Pijana obiecanka z wierzby

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości