Japońskie węglowodany Tomasza Wojdy (Warszawa)

Japońskie węglowodany
Japońskie węglowodany

Sposób przygotowania:

  • Ryż dokładnie płuczemy i postawiamy na sitku na godzinęm aby odciekł.
  • Osuszony ryż przekładamy do garnka i zalewamy wodą (woda nie powinna sięgać wyżej jak do 1/3 wysokości naczynia).
  • Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia.
  • Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy ryż przez około 10-15 minut.
  • Ryż mieszamy drewnianą łyżką.
  • Gdy ryż wchłonie wodę, zdejmujemy garnek z ogrnia i odstawiamy ryż pod przykryciem na 20 minut.
  • Do gotowego ryżu dodajemy ocet ryżowy i dokładnie mieszamy.
  • Przekładamy do termosu obiadowego.
  • Do proszku wasabi dodajemy wodę, aby otrzymać konsystencję pasty.

Maki

  • Na matę bambusową kładziemy arkusz nori matową stroną do góry.
  • Na nori ukłądamy rękoma ryż ryż na całym arkuszu pozostawiając około 2-centymetrowy brzeg.
  • Paprykę, ogórka i marchewkę kroimy w paski i układamy na ryżu.
  • Uniosimy brzeg maty do góry i delikatnie dociskając zwijamy rulon.
  • Łączymy brzegi nori.
  • Rolkę maków kroimy na kawałki.

Uramaki

  • Matę bambusową obkładamy folią spożywczą.
  • Na folii układamy arkusz nori błyszczącą stroną na spód.
  • Nakładamy ryż pokrywając całą powierzchnię nori.
  • Ryż posypujemy czarnym sezamem.
  • Delikatnie odwracamy na drugą stronę, aby ryż znalazł się na spodzie.
  • Na nori nakładamy pokrojoną w plastry marchewkę, łososia i rukolę.
  • Rolkę urumaki kroimy na kawałki.

Podajemy z masą wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości