Japońskie węglowodany Tomasza Wojdy (Warszawa)

Japońskie węglowodany
Japońskie węglowodany

Sposób przygotowania:

  • Ryż dokładnie płuczemy i postawiamy na sitku na godzinęm aby odciekł.
    • Osuszony ryż przekładamy do garnka i zalewamy wodą (woda nie powinna sięgać wyżej jak do 1/3 wysokości naczynia).
      • Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia.
        • Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy ryż przez około 10-15 minut.
          • Ryż mieszamy drewnianą łyżką.
            • Gdy ryż wchłonie wodę, zdejmujemy garnek z ogrnia i odstawiamy ryż pod przykryciem na 20 minut.
              • Do gotowego ryżu dodajemy ocet ryżowy i dokładnie mieszamy.
                • Przekładamy do termosu obiadowego.
                  • Do proszku wasabi dodajemy wodę, aby otrzymać konsystencję pasty.

                    Maki

                    • Na matę bambusową kładziemy arkusz nori matową stroną do góry.
                      • Na nori ukłądamy rękoma ryż ryż na całym arkuszu pozostawiając około 2-centymetrowy brzeg.
                        • Paprykę, ogórka i marchewkę kroimy w paski i układamy na ryżu.
                          • Uniosimy brzeg maty do góry i delikatnie dociskając zwijamy rulon.
                            • Łączymy brzegi nori.
                              • Rolkę maków kroimy na kawałki.

                                Uramaki

                                • Matę bambusową obkładamy folią spożywczą.
                                  • Na folii układamy arkusz nori błyszczącą stroną na spód.
                                    • Nakładamy ryż pokrywając całą powierzchnię nori.
                                      • Ryż posypujemy czarnym sezamem.
                                        • Delikatnie odwracamy na drugą stronę, aby ryż znalazł się na spodzie.
                                          • Na nori nakładamy pokrojoną w plastry marchewkę, łososia i rukolę.
                                            • Rolkę urumaki kroimy na kawałki.

                                              Podajemy z masą wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości