Sposób przygotowania:
- Ryż dokładnie płuczemy i postawiamy na sitku na godzinęm aby odciekł.
- Osuszony ryż przekładamy do garnka i zalewamy wodą (woda nie powinna sięgać wyżej jak do 1/3 wysokości naczynia).
- Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia.
- Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy ryż przez około 10-15 minut.
- Ryż mieszamy drewnianą łyżką.
- Gdy ryż wchłonie wodę, zdejmujemy garnek z ogrnia i odstawiamy ryż pod przykryciem na 20 minut.
- Do gotowego ryżu dodajemy ocet ryżowy i dokładnie mieszamy.
- Przekładamy do termosu obiadowego.
- Do proszku wasabi dodajemy wodę, aby otrzymać konsystencję pasty.
Maki
- Na matę bambusową kładziemy arkusz nori matową stroną do góry.
- Na nori ukłądamy rękoma ryż ryż na całym arkuszu pozostawiając około 2-centymetrowy brzeg.
- Paprykę, ogórka i marchewkę kroimy w paski i układamy na ryżu.
- Uniosimy brzeg maty do góry i delikatnie dociskając zwijamy rulon.
- Łączymy brzegi nori.
- Rolkę maków kroimy na kawałki.
Uramaki
- Matę bambusową obkładamy folią spożywczą.
- Na folii układamy arkusz nori błyszczącą stroną na spód.
- Nakładamy ryż pokrywając całą powierzchnię nori.
- Ryż posypujemy czarnym sezamem.
- Delikatnie odwracamy na drugą stronę, aby ryż znalazł się na spodzie.
- Na nori nakładamy pokrojoną w plastry marchewkę, łososia i rukolę.
- Rolkę urumaki kroimy na kawałki.
Podajemy z masą wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.
podziel się: