Jamajski kociołek Jarka Kowalczyka (Poznań)

Jamajski kociołek
Jamajski kociołek

Sposób przygotowania:

  • Mięso z udek kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę.
  • Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę.
  • Na dużej, głębokiej patelni rozrzewamy oliwę z oliwek.
  • Smażymy kawałki mięsa.
  • Na drugiej patelni szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
  • Zeszkloną cebulę dodajemy do mięsa.
  • Dodajemy curry, cynamon, kardamon i gałkę muszkatałową według uznania.
  • Smażymy przez 3 minuty, często mieszając.
  • Szynkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa na patelni.
  • Jabłka obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
  • Mango i pomidory kroimy w kostkę.
  • Obrane banany kroimy w plastry.
  • Owoce dodajemy na patelnię.
  • Dusimy pod przykryciem przez 4 minuty.
  • Dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy.
  • Po około jednej minucie dodajemy sok z limonki i odrobinę soli.
  • Dusimy pod przykryciem przez 45 minut.
  • Na 10 miniut przed końcem duszenia zdejmujemy pokrywkę i wsypujemy ryż.
  • Zdejmujemy patelnię z ognia i pomału dodajemy jogurt naturalny.
  • Dokładnie mieszamy.
  • Danie podajemy w dużym żeliwnym kociołku.
podziel się:

Pozostałe wiadomości