Sposób przygotowania:
- Mięso z udek kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę.
- Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę.
- Na dużej, głębokiej patelni rozrzewamy oliwę z oliwek.
- Smażymy kawałki mięsa.
- Na drugiej patelni szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
- Zeszkloną cebulę dodajemy do mięsa.
- Dodajemy curry, cynamon, kardamon i gałkę muszkatałową według uznania.
- Smażymy przez 3 minuty, często mieszając.
- Szynkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa na patelni.
- Jabłka obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
- Mango i pomidory kroimy w kostkę.
- Obrane banany kroimy w plastry.
- Owoce dodajemy na patelnię.
- Dusimy pod przykryciem przez 4 minuty.
- Dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy.
- Po około jednej minucie dodajemy sok z limonki i odrobinę soli.
- Dusimy pod przykryciem przez 45 minut.
- Na 10 miniut przed końcem duszenia zdejmujemy pokrywkę i wsypujemy ryż.
- Zdejmujemy patelnię z ognia i pomału dodajemy jogurt naturalny.
- Dokładnie mieszamy.
- Danie podajemy w dużym żeliwnym kociołku.
podziel się: