Sposób przygotowania:
- Twaróg sernikowy ucieramy w misce z cukrem i ziarenkami wanilii.
- W osobnej misce ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz crème fraiche i delikatnie łączymy w jednolitą masę.
- Do powstałej masy dodajemy stopniowo twaróg waniliowy i mieszkamy do połączenia.
- Masę przelewamy do miseczek i schładzamy w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
- Popcorn prażymy w mikrofalówce lub w garnku na maśle.
- Przygotowujemy karmel: do rondelka wsypujemy cukier i podgrzewamy aż się rozpuści. Dolewamy do niego wodę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotujemy przez minutę i dodajemy śmietankę. Całość gotujemy ponownie przez ok. 5 minut, na końcu doprawiamy solą
- Popcorn umieszczamy na wierzchu schłodzonego musu i polewamy karmelem. Całość dekorujemy pestkami wydrążonymi z marakui.
podziel się: