Sposób przygotowania:
Kotlety:
- Do mięsa mielonego ścieramy cebulę na drobnej tarce, dodajemy namoczoną w mleku a później wyciśniętą bułkę, rozgnieciony i rozdrobniony czosnek, świeży koper, sól, pieprz i dobrze mieszamy składniki.
- Uformowane i otoczone w bułce tartej kotleciki smażymy na rumiany kolor na maśle klarowanym.
Buraki:
- Ścieramy buraczki na drobnej tarce jarzynowej.
- W rondlu rozgrzewamy masło , dodajemy mąkę, następnie starte buraczki , smażymy około 10 min.
- Doprawiamy solą, cytryną i śmietanką do smaku.
Mizeria:
- Obieramy i szatkujemy ogórki.
- Solimy, pozostawić na chwilę aż puszczą sok i odcedzamy.
- Następnie dodajemy lekko posoloną śmietanę, szczyptę cukru oraz szczypiorek.
podziel się: