„Jak u Pana Boga za piecem” Joanna Przetakiewicz

Jak u Pana Boga za piecem
Jak u Pana Boga za piecem

Sposób przygotowania:

Kotlety:

  • Do mięsa mielonego ścieramy cebulę na drobnej tarce, dodajemy namoczoną w mleku a później wyciśniętą bułkę, rozgnieciony i rozdrobniony czosnek, świeży koper, sól, pieprz i dobrze mieszamy składniki.
  • Uformowane i otoczone w bułce tartej kotleciki smażymy na rumiany kolor na maśle klarowanym.

Buraki:

  • Ścieramy buraczki na drobnej tarce jarzynowej.
  • W rondlu rozgrzewamy masło , dodajemy mąkę, następnie starte buraczki , smażymy około 10 min.
  • Doprawiamy solą, cytryną i śmietanką do smaku.

Mizeria:

  • Obieramy i szatkujemy ogórki.
  • Solimy, pozostawić na chwilę aż puszczą sok i odcedzamy.
  • Następnie dodajemy lekko posoloną śmietanę, szczyptę cukru oraz szczypiorek.
podziel się:

Pozostałe wiadomości