„Jak ryba w wodzie” Anna Przykaza

Jak ryba w wodzie
Jak ryba w wodzie

Sposób przygotowania:

  • 2 h przed pieczeniem filety sandacza myjemy i osuszamy, następnie oprószamy solą i pieprzem.
  • Obrane marchewki kroimy wzdłużna 4 części, mieszamy z oliwą i rozmarynem.
  • Ziemniaki kroimy w łódeczki i gotujemy 5 minut. Następnie posypujemy przyprawą do ziemniaków i słodką papryką.
  • Borowiki podsmażamy na maśle.
  • Marchewki i ziemniaki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w 150°C
  • W tym samym czasie rybę układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 150°C.
  • Po 10 minutach wykładamy na filety podsmażone wcześniej borowiki i pieczemy kolejne 10 minut.
  • Przygotowujemy sos.Na patelni podsmażamy cebulę , dodajemy śmietankę 30% i 2 łyżki serka mascarpone, dolewamy ok. 5 łyżek wina białego, wytrawnego, zagotowujemy.
  • Upieczoną rybę układamy na marchewce, polewamy sosem, posypujemy czarnuszką. Podajemy z łódeczkami.
podziel się:

Pozostałe wiadomości