Sposób przygotowania:
- 2 h przed pieczeniem filety sandacza myjemy i osuszamy, następnie oprószamy solą i pieprzem.
- Obrane marchewki kroimy wzdłużna 4 części, mieszamy z oliwą i rozmarynem.
- Ziemniaki kroimy w łódeczki i gotujemy 5 minut. Następnie posypujemy przyprawą do ziemniaków i słodką papryką.
- Borowiki podsmażamy na maśle.
- Marchewki i ziemniaki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w 150°C
- W tym samym czasie rybę układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 150°C.
- Po 10 minutach wykładamy na filety podsmażone wcześniej borowiki i pieczemy kolejne 10 minut.
- Przygotowujemy sos.Na patelni podsmażamy cebulę , dodajemy śmietankę 30% i 2 łyżki serka mascarpone, dolewamy ok. 5 łyżek wina białego, wytrawnego, zagotowujemy.
- Upieczoną rybę układamy na marchewce, polewamy sosem, posypujemy czarnuszką. Podajemy z łódeczkami.
podziel się: