Jabłka miłości dla moich gości Joanny Ruks (Poznań)

Jabłka miłości dla moich gości
Jabłka miłości dla moich gości

Sposób przygotowania:

  • Włoszczyznę i liście laurowe zalewamy wodą.
  • Gotujemy wywar warzywny.
  • Dodajemy pomidory, koncentrat oraz wszystkie przyprawy i zioła.
  • Gotujemy przez chwilę na małym ogniu.
  • Wyjmujemy liście laurowe i por.
  • Wywar blendujemy i doprawiamy według uznania.

Bułki - Sposób przygotowania:

  • Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  • Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka.
  • Rozpuszczone drożdże odstawiamy na 12 minut.
  • Łączymy mąkę, żółta, sól, drożdże oraz pozostałe mleko.
  • Wyrabiamy ciasto dodając pod koniec roztopione masło.
  • Odstawiamy na 30 minut.
  • Blachę do pieczenia smarujemy olejem.
  • Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy.
  • Formujemy kulki o dowolnej wielkości i układamy na blasze.
  • Odstawiamy na 15 minut.
  • Bułki smarujemy rozrobionym jajkiem i posypujemy makiem.
  • Pieczemy w piekarniku w tempertaurze 180ºC przez około 20 minut.

Masło - Sposób przygotowania:

  • Porojony czosnek i natkę siekamy i łączymy dokładnie z miękkim masłem.
  • Wstawiamy do lodówki.
  • Wyjmujemy na chwilę przed podaniem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości