Sposób przygotowania:
- Włoszczyznę i liście laurowe zalewamy wodą.
- Gotujemy wywar warzywny.
- Dodajemy pomidory, koncentrat oraz wszystkie przyprawy i zioła.
- Gotujemy przez chwilę na małym ogniu.
- Wyjmujemy liście laurowe i por.
- Wywar blendujemy i doprawiamy według uznania.
Bułki - Sposób przygotowania:
- Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka.
- Rozpuszczone drożdże odstawiamy na 12 minut.
- Łączymy mąkę, żółta, sól, drożdże oraz pozostałe mleko.
- Wyrabiamy ciasto dodając pod koniec roztopione masło.
- Odstawiamy na 30 minut.
- Blachę do pieczenia smarujemy olejem.
- Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy.
- Formujemy kulki o dowolnej wielkości i układamy na blasze.
- Odstawiamy na 15 minut.
- Bułki smarujemy rozrobionym jajkiem i posypujemy makiem.
- Pieczemy w piekarniku w tempertaurze 180ºC przez około 20 minut.
Masło - Sposób przygotowania:
- Porojony czosnek i natkę siekamy i łączymy dokładnie z miękkim masłem.
- Wstawiamy do lodówki.
- Wyjmujemy na chwilę przed podaniem.
podziel się: