Inna para butów Aleksandry Dąbskiej (Szczecin)

Inna para butów
Inna para butów

Ogórek - Sposób przygotowania:

  • Blanszujemy we wrzątku kilka łodyżek szczypiorku.
  • Hartujemy w lodowatej wodzie i odsączyć.
  • Ogórki obieramy i kroimy na 3-centymetorwe kawałki.
  • Łyżeczką delikatnie wydrążamy pestki.
  • Każdy kawałek ogórka obwiązujemy zblanszowanymi łodyżkami szczypiorku.
  • Migdały siekamy i dodajemy do serka śmietankowego.
  • Solimy do smaku.
  • Masę z serka układamy na wydrążonych kawałkach ogórków.
  • Ogórki ustawiamy pionowo w półmisku.
  • Każdy ogórek dekorujemy odrobiną kawioru i ozdabiamy pozostałymi świeżymi łodyżkami szczypiorku.

Kieszonki - Sposób przygotowania:

  • Na maśle klarowanym podsmażamy drobno posiekane pieczarki.
  • Gdy woda odparuje, dodajemy posiekanego pora.
  • Smażymy do czasu, aż por zmięknie.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i mieszamy do czasu roztopienia się sera.
  • Zestawiamy z ognia.
  • Rozwijamy ciasto francuskie na blacie i kroimy na małe kwadraty
  • Na środek każdego kwadratu z ciasta nakładamy farsz.
  • Zawijamy rogi do góry i zlepiamy.
  • Rozbijamy jajko do miseczki i roztrzepujemy widelcem
  • Za pomocą pędzelka smarujemy ciasto jajkiem.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 10-15 minut.
podziel się:

Pozostałe wiadomości