Ogórek - Sposób przygotowania:
- Blanszujemy we wrzątku kilka łodyżek szczypiorku.
- Hartujemy w lodowatej wodzie i odsączyć.
- Ogórki obieramy i kroimy na 3-centymetorwe kawałki.
- Łyżeczką delikatnie wydrążamy pestki.
- Każdy kawałek ogórka obwiązujemy zblanszowanymi łodyżkami szczypiorku.
- Migdały siekamy i dodajemy do serka śmietankowego.
- Solimy do smaku.
- Masę z serka układamy na wydrążonych kawałkach ogórków.
- Ogórki ustawiamy pionowo w półmisku.
- Każdy ogórek dekorujemy odrobiną kawioru i ozdabiamy pozostałymi świeżymi łodyżkami szczypiorku.
Kieszonki - Sposób przygotowania:
- Na maśle klarowanym podsmażamy drobno posiekane pieczarki.
- Gdy woda odparuje, dodajemy posiekanego pora.
- Smażymy do czasu, aż por zmięknie.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i mieszamy do czasu roztopienia się sera.
- Zestawiamy z ognia.
- Rozwijamy ciasto francuskie na blacie i kroimy na małe kwadraty
- Na środek każdego kwadratu z ciasta nakładamy farsz.
- Zawijamy rogi do góry i zlepiamy.
- Rozbijamy jajko do miseczki i roztrzepujemy widelcem
- Za pomocą pędzelka smarujemy ciasto jajkiem.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 10-15 minut.
podziel się: