Inna para butów Aleksandry Dąbskiej (Szczecin)

Inna para butów
Inna para butów

Ogórek - Sposób przygotowania:

  • Blanszujemy we wrzątku kilka łodyżek szczypiorku.
    • Hartujemy w lodowatej wodzie i odsączyć.
      • Ogórki obieramy i kroimy na 3-centymetorwe kawałki.
        • Łyżeczką delikatnie wydrążamy pestki.
          • Każdy kawałek ogórka obwiązujemy zblanszowanymi łodyżkami szczypiorku.
            • Migdały siekamy i dodajemy do serka śmietankowego.
              • Solimy do smaku.
                • Masę z serka układamy na wydrążonych kawałkach ogórków.
                  • Ogórki ustawiamy pionowo w półmisku.
                    • Każdy ogórek dekorujemy odrobiną kawioru i ozdabiamy pozostałymi świeżymi łodyżkami szczypiorku.

                      Kieszonki - Sposób przygotowania:

                      • Na maśle klarowanym podsmażamy drobno posiekane pieczarki.
                        • Gdy woda odparuje, dodajemy posiekanego pora.
                          • Smażymy do czasu, aż por zmięknie.
                            • Doprawiamy solą i pieprzem.
                              • Dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i mieszamy do czasu roztopienia się sera.
                                • Zestawiamy z ognia.
                                  • Rozwijamy ciasto francuskie na blacie i kroimy na małe kwadraty
                                    • Na środek każdego kwadratu z ciasta nakładamy farsz.
                                      • Zawijamy rogi do góry i zlepiamy.
                                        • Rozbijamy jajko do miseczki i roztrzepujemy widelcem
                                          • Za pomocą pędzelka smarujemy ciasto jajkiem.
                                            • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 10-15 minut.
                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości