Sposób przygotowania:
Tikka Masala
- Goździki, kminek, paprykę wędzoną i garam masala podgrzewamy na patelni przez 1 minutę.
- Podgrzane przyprawy przekładamy do dużej miski.
- Dodajemy startą skórkę z 1 cytryny
- Wyciskamy sok z cytryny.
- Dodajemy rozgnieciony czosnek oraz obrany starty imbir.
- Dodajemy jogurt i 1 łyżeczkę soli morskiej.
- Piersi kurczaka kroimy na 5-centymetrowe kawałki.
- Kawałki mięsa smarujemy przygotowaną marynatą.
- Zamarynowane części kurczaka nadziewamy na szpikulce
- Pomiędzy kawałkami kurczaka nadziewamy kawałki cytryny i chilli.
- Szaszłyki umieszczamy na tacy i przykrywamy folią spożywczą.
- Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Sos
- Obieramy i kroimy drobno cebulę i czosnek.
- Dodajemy drobno pokrojone czerwone chilli i łodygi kolendry (liście odkładamy).
- Całość wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego naczynia.
- Dolewamy niewielką ilość oleju
- Gotujemy przez około 20 minut.
- Dodajemy mieloną kolendrę i kurkumę oraz pozostałe przyprawy.
- Gotujemy przez 2 minuty
- Dodajemy migdały.
- Dodajemy pomidory
- Wrzucamy kostkę rosołową i zalewamy 300 ml wrzącej wody.
- Gotujemy przez 5 minut.
- Dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy.
- Gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu.
Korma
- Piersi kurczaka na małe kawałki.
- Dodajemy imbir, czosnek i jogurt.
- Mięso marynujemy w lodówce przez 12 godzin.
- Posiekaną cebulę i czerwone chilli miksujemy.
- Na patelni rozgrzewamy olej roślinny.
- Dodajemy mieloną kolendrę, czarny pieprz, kurkumę i garam masala.
- Smażymy na małym ogniu przez około 1 minutę.
- Zwiększamy ogień.
- Dodajemy pastę z cebuli i chilli.
- Smażymy przez 10 minut.
- Dodajemy zamarynowanego kurczaka i smażymy przez 10 minut.
- Dodajemy krem kokosowy.
- Zalewamy wodą tak, aby zakryć kawałki kurczaka.
- Dodajemy zmielone migdały.
- Zmniejszamy ogień i dusimy przez 30-40 minut.
- Zdejmujemy z ognia.
- Dodajemy sok z cytryny i sól do smaku.
- Dokładnie mieszamy.
podziel się: