Indian sunrise Bogusława Wysockiego (Suwałki)

Indian sunrise
Indian sunrise

Sposób przygotowania:

Tikka Masala

  • Goździki, kminek, paprykę wędzoną i garam masala podgrzewamy na patelni przez 1 minutę.
  • Podgrzane przyprawy przekładamy do dużej miski.
  • Dodajemy startą skórkę z 1 cytryny
  • Wyciskamy sok z cytryny.
  • Dodajemy rozgnieciony czosnek oraz obrany starty imbir.
  • Dodajemy jogurt i 1 łyżeczkę soli morskiej.
  • Piersi kurczaka kroimy na 5-centymetrowe kawałki.
  • Kawałki mięsa smarujemy przygotowaną marynatą.
  • Zamarynowane części kurczaka nadziewamy na szpikulce
  • Pomiędzy kawałkami kurczaka nadziewamy kawałki cytryny i chilli.
  • Szaszłyki umieszczamy na tacy i przykrywamy folią spożywczą.
  • Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Sos

  • Obieramy i kroimy drobno cebulę i czosnek.
  • Dodajemy drobno pokrojone czerwone chilli i łodygi kolendry (liście odkładamy).
  • Całość wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego naczynia.
  • Dolewamy niewielką ilość oleju
  • Gotujemy przez około 20 minut.
  • Dodajemy mieloną kolendrę i kurkumę oraz pozostałe przyprawy.
  • Gotujemy przez 2 minuty
  • Dodajemy migdały.
  • Dodajemy pomidory
  • Wrzucamy kostkę rosołową i zalewamy 300 ml wrzącej wody.
  • Gotujemy przez 5 minut.
  • Dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy.
  • Gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu.

Korma

  • Piersi kurczaka na małe kawałki.
  • Dodajemy imbir, czosnek i jogurt.
  • Mięso marynujemy w lodówce przez 12 godzin.
  • Posiekaną cebulę i czerwone chilli miksujemy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej roślinny.
  • Dodajemy mieloną kolendrę, czarny pieprz, kurkumę i garam masala.
  • Smażymy na małym ogniu przez około 1 minutę.
  • Zwiększamy ogień.
  • Dodajemy pastę z cebuli i chilli.
  • Smażymy przez 10 minut.
  • Dodajemy zamarynowanego kurczaka i smażymy przez 10 minut.
  • Dodajemy krem kokosowy.
  • Zalewamy wodą tak, aby zakryć kawałki kurczaka.
  • Dodajemy zmielone migdały.
  • Zmniejszamy ogień i dusimy przez 30-40 minut.
  • Zdejmujemy z ognia.
  • Dodajemy sok z cytryny i sól do smaku.
  • Dokładnie mieszamy.
podziel się:

Pozostałe wiadomości