Indian sunrise Bogusława Wysockiego (Suwałki)

Indian sunrise
Indian sunrise

Sposób przygotowania:

Tikka Masala

  • Goździki, kminek, paprykę wędzoną i garam masala podgrzewamy na patelni przez 1 minutę.
    • Podgrzane przyprawy przekładamy do dużej miski.
      • Dodajemy startą skórkę z 1 cytryny
        • Wyciskamy sok z cytryny.
          • Dodajemy rozgnieciony czosnek oraz obrany starty imbir.
            • Dodajemy jogurt i 1 łyżeczkę soli morskiej.
              • Piersi kurczaka kroimy na 5-centymetrowe kawałki.
                • Kawałki mięsa smarujemy przygotowaną marynatą.
                  • Zamarynowane części kurczaka nadziewamy na szpikulce
                    • Pomiędzy kawałkami kurczaka nadziewamy kawałki cytryny i chilli.
                      • Szaszłyki umieszczamy na tacy i przykrywamy folią spożywczą.
                        • Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

                          Sos

                          • Obieramy i kroimy drobno cebulę i czosnek.
                            • Dodajemy drobno pokrojone czerwone chilli i łodygi kolendry (liście odkładamy).
                              • Całość wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego naczynia.
                                • Dolewamy niewielką ilość oleju
                                  • Gotujemy przez około 20 minut.
                                    • Dodajemy mieloną kolendrę i kurkumę oraz pozostałe przyprawy.
                                      • Gotujemy przez 2 minuty
                                        • Dodajemy migdały.
                                          • Dodajemy pomidory
                                            • Wrzucamy kostkę rosołową i zalewamy 300 ml wrzącej wody.
                                              • Gotujemy przez 5 minut.
                                                • Dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy.
                                                  • Gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu.

                                                    Korma

                                                    • Piersi kurczaka na małe kawałki.
                                                      • Dodajemy imbir, czosnek i jogurt.
                                                        • Mięso marynujemy w lodówce przez 12 godzin.
                                                          • Posiekaną cebulę i czerwone chilli miksujemy.
                                                            • Na patelni rozgrzewamy olej roślinny.
                                                              • Dodajemy mieloną kolendrę, czarny pieprz, kurkumę i garam masala.
                                                                • Smażymy na małym ogniu przez około 1 minutę.
                                                                  • Zwiększamy ogień.
                                                                    • Dodajemy pastę z cebuli i chilli.
                                                                      • Smażymy przez 10 minut.
                                                                        • Dodajemy zamarynowanego kurczaka i smażymy przez 10 minut.
                                                                          • Dodajemy krem kokosowy.
                                                                            • Zalewamy wodą tak, aby zakryć kawałki kurczaka.
                                                                              • Dodajemy zmielone migdały.
                                                                                • Zmniejszamy ogień i dusimy przez 30-40 minut.
                                                                                  • Zdejmujemy z ognia.
                                                                                    • Dodajemy sok z cytryny i sól do smaku.
                                                                                      • Dokładnie mieszamy.
                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości