Idealnie dopasowani Eweliny Cholewy (Lublin)

Idealnie dopasowani
Idealnie dopasowani
Deser

Sposób przygotowania:

Biszkopt

  • -Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
  • - Białą czekoladę rozpuszczamy i lekko studzimy.
  • - Ubijamy jajka z cukrem przez około 10 minut, aż masa zbieleje oraz będzie gęsta i puszysta.
  • - Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do ubitej masy i delikatnie mieszamy szpatułką.
  • - Na patelni podsmażamy migdały z łyżką śmietanki.
  • - Łączymy masę z roztopioną i ostudzoną czekoladą oraz migdałami.
  • - Masę przelewamy do wysmarowanej masłem formy z odpinaną obręczą i pieczemu przez około 20 - 22 minuty, aż wierzch się zarumieni.
  • - Studzimy.
  • - Ścinamy wierzch biszkoptu i okruchami wypełniamy wolne przestrzenie wkoło biszkoptu.
  • - Nasączyć przygotowaną mieszanką.

Biała masa

  • - Do garnka wlewamy śmietankę kremówkę i chwilę gotujemy.
  • - Dodajemy kostki białej czekolady.
  • - Mieszamy, aż czekolada całkowicie się roztopi.
  • - Studzimy, a następnie mieszamy z serkiem mascarpone.

Gruszki

  • - Gruszki kroimy w plastry.
  • - Na biszkopcie układamy ukosem gruszki, jedna gruszka na drugiej.
  • - Białą masę umieszczamy na wierzchu.
  • - Całość wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.

Mus czekoladowy

  • - Do metalowej miski wsypujemy 30g cukru.
  • - Dodajemy 4 żółtka, kakao i śmietankę.
  • - Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą.
  • - Mieszamy drewnianą łyżką, aż masa zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki.
  • - Zdejmujemy miskę z garnka, dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę.
  • - Mieszamy, aż składniki się roztopią i połączą ze sobą.
  • - Dodajemy alkohol.
  • - W międzyczasie ubijamy białka z pozostałym cukrem na sztywną masę.
  • - Łączymy delikatnie oba składniki.
  • - Mus wylewamy na zastygniętą białą masę i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
podziel się:

Pozostałe wiadomości