Sposób przygotowania:
Biszkopt
- -Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
- - Białą czekoladę rozpuszczamy i lekko studzimy.
- - Ubijamy jajka z cukrem przez około 10 minut, aż masa zbieleje oraz będzie gęsta i puszysta.
- - Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do ubitej masy i delikatnie mieszamy szpatułką.
- - Na patelni podsmażamy migdały z łyżką śmietanki.
- - Łączymy masę z roztopioną i ostudzoną czekoladą oraz migdałami.
- - Masę przelewamy do wysmarowanej masłem formy z odpinaną obręczą i pieczemu przez około 20 - 22 minuty, aż wierzch się zarumieni.
- - Studzimy.
- - Ścinamy wierzch biszkoptu i okruchami wypełniamy wolne przestrzenie wkoło biszkoptu.
- - Nasączyć przygotowaną mieszanką.
Biała masa
- - Do garnka wlewamy śmietankę kremówkę i chwilę gotujemy.
- - Dodajemy kostki białej czekolady.
- - Mieszamy, aż czekolada całkowicie się roztopi.
- - Studzimy, a następnie mieszamy z serkiem mascarpone.
Gruszki
- - Gruszki kroimy w plastry.
- - Na biszkopcie układamy ukosem gruszki, jedna gruszka na drugiej.
- - Białą masę umieszczamy na wierzchu.
- - Całość wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
Mus czekoladowy
- - Do metalowej miski wsypujemy 30g cukru.
- - Dodajemy 4 żółtka, kakao i śmietankę.
- - Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą.
- - Mieszamy drewnianą łyżką, aż masa zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki.
- - Zdejmujemy miskę z garnka, dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę.
- - Mieszamy, aż składniki się roztopią i połączą ze sobą.
- - Dodajemy alkohol.
- - W międzyczasie ubijamy białka z pozostałym cukrem na sztywną masę.
- - Łączymy delikatnie oba składniki.
- - Mus wylewamy na zastygniętą białą masę i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
podziel się: