Holender w koszulce Aleksandry Boreckiej (Warszawa)

Holender w koszulce
Holender w koszulce

Sposób przygotowania:

  • W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem octu.
  • Jajko wbijamy do miski.
  • Za pomocą łyżki mieszamy gotującą się wodę
  • Wlewamy jajko.
  • Gotujemy około 3 minut.
  • Na patelni rozpuszczamy masło.
  • Pieczywo podsmażamy na maśle i doprawiamy odrobiną czosnku.
  • Awokado kroimy w plastry i umieszczamy na grzankach.
  • Pomidorki koktajlowe wrzucamy do garnka ustawionego na ogniu.
  • Chwilę obsmażamy.
  • Dodajemy sól, pieprz i tymianek.
  • Pod koniec smażenia dodajemy odrobinę masła.

Sos

  • Żółtka ubijamy na parze z dodatkiem soku z cytryny.
  • Dodajemy sól i pieprz.
  • Masło roztapiamy i dodajemy do ubitych żółtek.
  • Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolity sos.
  • Jajka w koszulkach polewamy powstałym sosem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
podziel się:

Pozostałe wiadomości