Hołd babci na trzy fajerki Sławomira Źwiernika (Zamość)

Hołd babci na trzy fajerki
Hołd babci na trzy fajerki

Sposób przygotowania:

· Cebulę kroimy w piórka.

· Ziemniaki w kostkę.

· Na patelni rozgrzewamy połowę masła.

· Wrzucamy cebulę i ziemniaki

· Podduszamy, aż warzywa będą miękkie

· Dodajemy sól i pieprz według uznania.

· W garnku gotujemy 2,5 litra wody.

· Dodajemy cebulę, ziemniaki, ziele angielskie i wyciśnięty przez praskę czosnek.

· Gotujemy 25 minut.

· Wlewamy śmietanę i całość miksujemy.

· Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem

· Bułki kroimy w kostkę

· Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy pozostałą część masła i smażymy grzanki.

· Żółty ser ścieramy na tarce.

Zupę podajemy z grzankami i posypujemy serem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości