Gul gul Adama Nowaka (Bydgoszcz)

Gul gul
Gul gul

Sposób przygotowania:

  • Mięso płuczemy i oczyszczamy.
  • Filety kładziemy na desce, przykrywamy papierem do pieczenia i rozbijamy tłuczkiem na cieńsze płaty o grubości około 1,5 centymetra.
  • Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz nacieramy 3 łyżkami oleju ze słoika z suszonymi pomidorami.
  • Jarmuż blanszujemy.
  • Na filetach układamy kawałki suszonych pomidorów i przykrywamy jarmużem.
  • Na jarmuż ścieramy ser.
  • Zawijamy mięso w roladę i spinamy wykałaczkami.
  • Na roladzie ułożonej łączeniem do góry kładziemy zachodzące na siebie plasterki szynki.
  • Szynkę zawijamy pod spód rolady.
  • Roladę wkładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Polewamy 3 łyżkami oleju ze słoika z suszonymi pomidorami.
  • Odstawiamy na 3 godziny.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
  • Naczynie z roladą wstawiammy do piekarnika.
  • Na dno naczynia wlewamy 1/4 szklanki wody.
  • Pieczemy przez 40 minut.
  • W trakcie pieczenia 2 razy polewamy mięso płynem znajdującym się w naczyniu.
  • Po upieczeniu odstawiamy roladę na 5 minut.
  • Mięso kroimy w plasrty.
  • Danie podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatką z rukoli.

Sałatka - posób przygotowania:

  • Rukolę płuczemy i suszymy.
  • Nieobrane buraki pieczemy w piekarniku w temperaturze 170°C przez 20-30 minut.
  • Upieczone buraki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
  • Buraki dodajemy do rukoli.
  • Dodajemy cząstki fety.
  • Całość polewamy mieszanką oliwy, miodu, soku z cytryny, soli i pieprzu.
  • Orzeszki pinii prażymy na patelni.
  • Prażone orzeszki dodajemy do sałatki.
  • Sałatkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości