Sposób przygotowania:
- Mięso płuczemy i oczyszczamy.
- Filety kładziemy na desce, przykrywamy papierem do pieczenia i rozbijamy tłuczkiem na cieńsze płaty o grubości około 1,5 centymetra.
- Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz nacieramy 3 łyżkami oleju ze słoika z suszonymi pomidorami.
- Jarmuż blanszujemy.
- Na filetach układamy kawałki suszonych pomidorów i przykrywamy jarmużem.
- Na jarmuż ścieramy ser.
- Zawijamy mięso w roladę i spinamy wykałaczkami.
- Na roladzie ułożonej łączeniem do góry kładziemy zachodzące na siebie plasterki szynki.
- Szynkę zawijamy pod spód rolady.
- Roladę wkładamy do naczynia żaroodpornego.
- Polewamy 3 łyżkami oleju ze słoika z suszonymi pomidorami.
- Odstawiamy na 3 godziny.
- Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
- Naczynie z roladą wstawiammy do piekarnika.
- Na dno naczynia wlewamy 1/4 szklanki wody.
- Pieczemy przez 40 minut.
- W trakcie pieczenia 2 razy polewamy mięso płynem znajdującym się w naczyniu.
- Po upieczeniu odstawiamy roladę na 5 minut.
- Mięso kroimy w plasrty.
- Danie podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatką z rukoli.
Sałatka - posób przygotowania:
- Rukolę płuczemy i suszymy.
- Nieobrane buraki pieczemy w piekarniku w temperaturze 170°C przez 20-30 minut.
- Upieczone buraki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
- Buraki dodajemy do rukoli.
- Dodajemy cząstki fety.
- Całość polewamy mieszanką oliwy, miodu, soku z cytryny, soli i pieprzu.
- Orzeszki pinii prażymy na patelni.
- Prażone orzeszki dodajemy do sałatki.
- Sałatkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
podziel się: