Sposób wykonania:
Ciasto
- Oddzielamy białka od żółtek.
- Ucieramy cukier waniliowy z żółtkami.
- Rozpuszczamy czekoladę z masłem, nie przekraczając 40°C .
- Odczekujemy kwadrans, żeby czekolada spokojnie ostygła.
- Łączymy żółtka z cukrem z czekoladą i masłem.
- W międzyczasie ubijamy białka.
- Dodajemy do masy czekoladowej mąkęi stopniowo dodajemy białka, delikatnie mieszając.
- Przekładamy całość do małych foremek i pieczemy 12 – 15 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
Śliwki
- Drylujemy śliwki i wrzucamy na patelnię z brązowym cukrem.
- Karmelizujemy, mieszając co jakiś czas żeby nie przypalić.
- Kiedy cukier zamieni się w karmel, podlewamy brandy (może być też whisky albo koniak).
- Smażymy jeszcze chwilę, żeby alkohol połączył się ze składnikami.
Lody
- Tniemy banany (bez skórki) na plasterki, rozkładamy płasko na tacy i wkładamy do zamrażarki na godzinę.
- Po wyjęciu, wrzucamy banany do blendera i dodajemy masło orzechowe oraz odrobinę mleka, żeby połączyć składniki.
- Powstałą masę przelewamy do silikonowych foremek i wkładamy na 1 godzinę do zamrażarki.
podziel się: