„Grzeszki Pamelki, co dźwiga hantelki” Justyna Salwin

Grzeszki Pamelki, co dźwiga hantelki
Grzeszki Pamelki, co dźwiga hantelki

Sposób wykonania:

Ciasto

  • Oddzielamy białka od żółtek.
  • Ucieramy cukier waniliowy z żółtkami.
  • Rozpuszczamy czekoladę z masłem, nie przekraczając 40°C .
  • Odczekujemy kwadrans, żeby czekolada spokojnie ostygła.
  • Łączymy żółtka z cukrem z czekoladą i masłem.
  • W międzyczasie ubijamy białka.
  • Dodajemy do masy czekoladowej mąkęi stopniowo dodajemy białka, delikatnie mieszając.
  • Przekładamy całość do małych foremek i pieczemy 12 – 15 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.

Śliwki

  • Drylujemy śliwki i wrzucamy na patelnię z brązowym cukrem.
  • Karmelizujemy, mieszając co jakiś czas żeby nie przypalić.
  • Kiedy cukier zamieni się w karmel, podlewamy brandy (może być też whisky albo koniak).
  • Smażymy jeszcze chwilę, żeby alkohol połączył się ze składnikami.

Lody

  • Tniemy banany (bez skórki) na plasterki, rozkładamy płasko na tacy i wkładamy do zamrażarki na godzinę.
  • Po wyjęciu, wrzucamy banany do blendera i dodajemy masło orzechowe oraz odrobinę mleka, żeby połączyć składniki.
  • Powstałą masę przelewamy do silikonowych foremek i wkładamy na 1 godzinę do zamrażarki.
podziel się:

Pozostałe wiadomości