Grzech prestidigitatora Moniki Wolskiej (Łódź)

Grzech prestidigitatora
Grzech prestidigitatora

Sposób przygotowania:

  • Mięso smarujemy ze wszystkich stron musztardą, solą i pieprzem
  • Schab przewiązujemy sznurkiem
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy mięso z każdej strony, aż się zrumieni
  • Następnie schab kładziemy na środku blachy, obok układamy warzywa pokrojone w małe kawałki
  • Mięso zalewamy sosem z patelni
  • Na warzywa kładziemy liście laurowe i rozmaryn
  • Na wierzch sypiemy sól i pieprz
  • Warzywa zalewamy winem białym i wodą, tak by były całkowicie zakryte
  • Schab z warzywami pieczemy około 40 minut w temperaturze 250°C
  • Po 20 minutach odwracamy mięso na drugą stronę
  • Gdy mięso jest gotowe usuwamy rozmaryn i liście laurowe, a wszystkie warzywa dokładnie miksujemy
  • Do powstałego sosu dodajemy śmietanę
  • Schab kroimy w cienkie plastry i zalewamy powstałym sosem
  • Do garnka wsypujemy pęczek i zalewamy 2,5 szklanki zimnej wody
  • Wstawiamy na ogień
  • Gdy woda zacznie wrzeć, doprawiamy solą
  • Gdy kasza pochłonie całą wodę, zdejmujemy z ognia
  • Garnek przykrywamy pokrywką i zawijamy na przykład w koc
  • Kapustę białą i czerwoną oraz marchewkę siekamy
  • Warzywa smażymy na oliwie z oliwek
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Posypujemy cukrem
  • Gdy cukier się rozpuści, podlewamy niedużą ilością octu balsamicznego
podziel się:

Pozostałe wiadomości