Sposób przygotowania:
- Mięso smarujemy ze wszystkich stron musztardą, solą i pieprzem
- Schab przewiązujemy sznurkiem
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy mięso z każdej strony, aż się zrumieni
- Następnie schab kładziemy na środku blachy, obok układamy warzywa pokrojone w małe kawałki
- Mięso zalewamy sosem z patelni
- Na warzywa kładziemy liście laurowe i rozmaryn
- Na wierzch sypiemy sól i pieprz
- Warzywa zalewamy winem białym i wodą, tak by były całkowicie zakryte
- Schab z warzywami pieczemy około 40 minut w temperaturze 250°C
- Po 20 minutach odwracamy mięso na drugą stronę
- Gdy mięso jest gotowe usuwamy rozmaryn i liście laurowe, a wszystkie warzywa dokładnie miksujemy
- Do powstałego sosu dodajemy śmietanę
- Schab kroimy w cienkie plastry i zalewamy powstałym sosem
- Do garnka wsypujemy pęczek i zalewamy 2,5 szklanki zimnej wody
- Wstawiamy na ogień
- Gdy woda zacznie wrzeć, doprawiamy solą
- Gdy kasza pochłonie całą wodę, zdejmujemy z ognia
- Garnek przykrywamy pokrywką i zawijamy na przykład w koc
- Kapustę białą i czerwoną oraz marchewkę siekamy
- Warzywa smażymy na oliwie z oliwek
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Posypujemy cukrem
- Gdy cukier się rozpuści, podlewamy niedużą ilością octu balsamicznego
podziel się: