Gryczane gniazdo Anny Kołakowskiej (Warszawa)

Gryczane gniazdo
Gryczane gniazdo

Sposób przygotowania:

  • Do miski wsypujemy mąkę gryczaną i kukurydzianą.
  • Dodajemy jajko i pokrojone na małe kawałki masło.
  • Doprawiamy szczyptą soli.
  • Ugniatamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta.
  • Foremki na tartaletki wyklejamy ciastem.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160°C przez 10 minut.
  • Śmietanę łączymy z jajkiem i jednym żółtkiem.
  • Dodajemy szczyptę soli, pieprz i tymianek.
  • Gruszkę myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
  • Kozi ser kroimy w krążki.
  • W upieczonych „gniazdach” z ciasta układamy krążek sera i plaster gruszki
  • Zalewamy masą z jajka i śmietany.
  • Pieczemy przez kolejne 10 minut.
  • Przed podaniem deser dekorujemy czerwonym pieprzem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości