Sposób przygotowania:
- Do miski wsypujemy mąkę gryczaną i kukurydzianą.
- Dodajemy jajko i pokrojone na małe kawałki masło.
- Doprawiamy szczyptą soli.
- Ugniatamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta.
- Foremki na tartaletki wyklejamy ciastem.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160°C przez 10 minut.
- Śmietanę łączymy z jajkiem i jednym żółtkiem.
- Dodajemy szczyptę soli, pieprz i tymianek.
- Gruszkę myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
- Kozi ser kroimy w krążki.
- W upieczonych „gniazdach” z ciasta układamy krążek sera i plaster gruszki
- Zalewamy masą z jajka i śmietany.
- Pieczemy przez kolejne 10 minut.
- Przed podaniem deser dekorujemy czerwonym pieprzem.
podziel się: