Sposób przygotowania:
- Przesiewamy mąkę do miski.
- Dodajemy sól, cukier, drożdże, olej, mleko, wodę i dobrze mieszamy, tak aby powstało twarde ciasto.
- Miskę przykrywamy wilgotną ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na półtorej godziny.
- Po tym czasie ciasto ugniatamy, znowu przykrywamy wilgotną ściereczką i ponownie zostawiamy na półtorej godziny.
- Ucieramy na tarce ser suluguni i adygejski.
- Ser twarogowy rozdrabniamy widelcem.
- Dodajemy do serów białko z jednego jajka, dwie szczypty mąki, szczyptę soli i dwie łyżki wody.
- Dobrze mieszamy rękami do czasu uzyskania jednolitej masy.
- Piekarnik podgrzewamy razem z blachą do temperatury 240°C.
- Ciasto dzielimy na 5 części.
- To samo robimy z nadzieniem.
- Każdy kawałek ciasta wałkujemy na cienkie placki.
- Ich krańce rolujemy do środka.
- Zaczepiamy końcówki, w środku rozsuwamy, robimy łódeczki i kładziemy je na rozgrzaną blachę posypana mąką.
- Do każdej łódeczki wkładamy do środka nadzienie, tak aby dochodziło na grubość do połowy brzegu ciasta.
- Pieczemy około 8-10 minut.
- Wyciągamy blachę z chaczapuri z piekarnika.
- Na środku łódeczki robimy dziurkę i wbijamy do niej jajko.
- Z powrotem wkładamy ciasto do piekarnika na 1-3 minuty.
- Po wyjęciu jajko powinno być prawie surowe.
- Wyciągamy blachę.
- Między nadzieniem i brzegiem kładziemy masło.
podziel się: