Gruzińska łódeczka Diany Volokhovej

Gruzińska łódeczka
Gruzińska łódeczka

Sposób przygotowania:

  • Przesiewamy mąkę do miski.
  • Dodajemy sól, cukier, drożdże, olej, mleko, wodę i dobrze mieszamy, tak aby powstało twarde ciasto.
  • Miskę przykrywamy wilgotną ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na półtorej godziny.
  • Po tym czasie ciasto ugniatamy, znowu przykrywamy wilgotną ściereczką i ponownie zostawiamy na półtorej godziny.
  • Ucieramy na tarce ser suluguni i adygejski.
  • Ser twarogowy rozdrabniamy widelcem.
  • Dodajemy do serów białko z jednego jajka, dwie szczypty mąki, szczyptę soli i dwie łyżki wody.
  • Dobrze mieszamy rękami do czasu uzyskania jednolitej masy.
  • Piekarnik podgrzewamy razem z blachą do temperatury 240°C.
  • Ciasto dzielimy na 5 części.
  • To samo robimy z nadzieniem.
  • Każdy kawałek ciasta wałkujemy na cienkie placki.
  • Ich krańce rolujemy do środka.
  • Zaczepiamy końcówki, w środku rozsuwamy, robimy łódeczki i kładziemy je na rozgrzaną blachę posypana mąką.
  • Do każdej łódeczki wkładamy do środka nadzienie, tak aby dochodziło na grubość do połowy brzegu ciasta.
  • Pieczemy około 8-10 minut.
  • Wyciągamy blachę z chaczapuri z piekarnika.
  • Na środku łódeczki robimy dziurkę i wbijamy do niej jajko.
  • Z powrotem wkładamy ciasto do piekarnika na 1-3 minuty.
  • Po wyjęciu jajko powinno być prawie surowe.
  • Wyciągamy blachę.
  • Między nadzieniem i brzegiem kładziemy masło.
podziel się:

Pozostałe wiadomości