„Gruchający duet” Aneta Niemas

Gruchający duet
Gruchający duet

Sposób przygotowania:

Sałatka makaronowa

  • W rondelku podgrzewamy ocet z cukrem i solą. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy chili, czosnek, 1 łyżkę oleju sezamowego i skórkę z limonki.
    • Na dużej patelni podgrzewamy olej słonecznikowy i smażymy partiami bakłażan, odsączamy w cedzaku i posypujemy obficie solą.
      • Ugotowany makaron łączymy z mango, bakłażanem, ziołami i cebulą.

        Sos

        • Czosnek, przyprawy, zioła, chili, 2 łyżki oleju miksujemy blenderem do powstania gęstej pasty.
          • Na rozgrzanej patelni smażymy pastę przez 30 sekund, wlewamy wodę i koncentrat pomidorowy, następnie dodajemy cukier, sok z cytryny, sól i pieprz.

            Farsz

            • Obrane gruszki kroimy na pół, drążymy środek aby uzyskać łódeczki.
              • Wszystkie składniki farszu mieszamy rękami
                • Na gruszki nakładamy farsz rybny. Maczamy połówki gruszek w sosie nadzieniem do góry, następnie polewamy odrobiną sosu i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut na małym ogniu.
                  • Łączymy wszystkie składniki, danie posypujemy kolendrą i dodajemy ćwiartkę cytryny.
                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości