Sposób przygotowania:
Sałatka makaronowa
- W rondelku podgrzewamy ocet z cukrem i solą. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy chili, czosnek, 1 łyżkę oleju sezamowego i skórkę z limonki.
- Na dużej patelni podgrzewamy olej słonecznikowy i smażymy partiami bakłażan, odsączamy w cedzaku i posypujemy obficie solą.
- Ugotowany makaron łączymy z mango, bakłażanem, ziołami i cebulą.
Sos
- Czosnek, przyprawy, zioła, chili, 2 łyżki oleju miksujemy blenderem do powstania gęstej pasty.
- Na rozgrzanej patelni smażymy pastę przez 30 sekund, wlewamy wodę i koncentrat pomidorowy, następnie dodajemy cukier, sok z cytryny, sól i pieprz.
Farsz
- Obrane gruszki kroimy na pół, drążymy środek aby uzyskać łódeczki.
- Wszystkie składniki farszu mieszamy rękami
- Na gruszki nakładamy farsz rybny. Maczamy połówki gruszek w sosie nadzieniem do góry, następnie polewamy odrobiną sosu i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut na małym ogniu.
- Łączymy wszystkie składniki, danie posypujemy kolendrą i dodajemy ćwiartkę cytryny.
podziel się: