Sposób przygotowania:
● Piwo wlewamy do garnka.
● Warzywa obieramy, kroimy i smażymy na maśle z dodatkiem oleju do czasu, aż się zarumienią.
● Podsmażone warzywa rzucamy do garnka z piwem.
● Zagotowujemy.
● Dodajemy ½ litra wody.
● Ponownie zagotowujemy.
● Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.
● Golonkę opalamy z włosów, nacinamy skórę i wsadzamy na noc do przygotowanej piwnej zalewy. Wyciągamy z zalewy i obsmażamy z kazej strony.
● Obsmażoną golonkę przekładamy do naczynia żaroodpornego.
● Zalewamy zalewą z warzywami i przykrywamy.
● Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 2 godziny.
● Po dwóch godzinach zdejmujemy pokrywę i pieczemy przez 20 minut.
● Warzywa i powstały w trakcie sos przecieramy przez sito.
Buraki
● Nieobrane buraki zawijamy osobno w folię aluminiową.
● Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 przez godzinę.
● Gotowe buraki obieramy i kroimy w kostkę.
● Obtaczamy w prażonym słoneczniku
Ziemniaki
● Ziemniaki kroimy na kształt łódeczek.
● Obtaczamy w oleju rzepakowym, majeranku, soli i pieprzu
● Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C do czasu, aż się zarumienią.