Gruby bas Stefana Sochonia (Białystok)

Gruby bas
Gruby bas

Sposób przygotowania:

● Piwo wlewamy do garnka.

● Warzywa obieramy, kroimy i smażymy na maśle z dodatkiem oleju do czasu, aż się zarumienią.

● Podsmażone warzywa rzucamy do garnka z piwem.

● Zagotowujemy.

● Dodajemy ½ litra wody.

● Ponownie zagotowujemy.

● Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.

● Golonkę opalamy z włosów, nacinamy skórę i wsadzamy na noc do przygotowanej piwnej zalewy. Wyciągamy z zalewy i obsmażamy z kazej strony.

● Obsmażoną golonkę przekładamy do naczynia żaroodpornego.

● Zalewamy zalewą z warzywami i przykrywamy.

● Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 2 godziny.

● Po dwóch godzinach zdejmujemy pokrywę i pieczemy przez 20 minut.

● Warzywa i powstały w trakcie sos przecieramy przez sito.

Buraki

● Nieobrane buraki zawijamy osobno w folię aluminiową.

● Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 przez godzinę.

● Gotowe buraki obieramy i kroimy w kostkę.

● Obtaczamy w prażonym słoneczniku

Ziemniaki

● Ziemniaki kroimy na kształt łódeczek.

● Obtaczamy w oleju rzepakowym, majeranku, soli i pieprzu

● Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C do czasu, aż się zarumienią.

podziel się:

Pozostałe wiadomości