Grillowane bakłażany, udziec z barana i mus czekoladowy na stole filolożki

Grillowane bakłażany, udziec z barana i mus czekoladowy na stole filolożki
Grillowane bakłażany, udziec z barana i mus czekoladowy na stole filolożki

TERESA SZELIGOWSKA

PRZYSTAWKA

Pakieciki z grillowanych bakłażanów w salsie pomidorowej

(czas przygotowania: 30 min.)

SKŁADNIKI:

  • 1 duży lub 2 średnie bakłażany
    • 1 pomidor
      • 4 łyżki sera ricotta
        • 4 łyżki koziego twarożku
          • 8 listków bazylii
            • oliwa z oliwek
              • sól
                • pieprz

                  Sposób przygotowania:

                  Bakłażana kroimy wzdłuż na długie plastry o grubości około pół centymetra. Smarujemy z obu stron pędzelkiem umoczonym w oliwie. Obsmażamy z obu stron na grillowej patelni. Kiedy bakłażany są już miękkie doprawiamy je solą i pieprzem. Układamy na talerzu po dwa plasterki, krzyżując jeden na drugim. Ser ricotta mieszamy z kozim serkiem i posiekaną bazylią. Formujemy kulkę i układamy na środku skrzyżowanych bakłażanów. Na wierzch kładziemy plaster pomidora. Przykrywamy listkiem bazylii i zawijamy wszystkie 4 końce do środka tworząc pakiecik. Spinamy wykałaczką na środku. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-12 minut. Wyjmujemy z pieca i polewamy każdą porcję łyżką salsy pomidorowej.

                  Salsa

                  SKŁADNIKI

                  • 1 duży, jędrny pomidor
                    • 1 plaster czerwonej cebuli
                      • 1 łyżeczka świeżej kolendry
                        • sok z 0,5 limonki
                          • odrobina niezbyt ostrego chili

                            Sposób przygotowania:

                            Pomidora obieramy ze skóry i kroimy na pół. Wydrążamy miąższ, który drobniutko siekamy. Dodajemy posiekaną cebulę, chili, kolendrę oraz sok z limonki. Odstawiamy na godzinę. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie kroplą tabasco. Odstawiamy do przegryzienia.

                            DANIE GŁÓWNE

                            Pieczony udziec z młodego barana z Beskidów podany z garniturem zapiekanych ziemniaków

                            (czas przygotowania: ok. 3 godz.)

                            SKŁADNIKI

                            • 2,5 kg świeżego udźca z młodego barana z polskich gór
                              • 4 ząbki czosnku pokrojonego w piórka
                                • kilka filecików anchois
                                  • 1,5 szklanki białego, wytrawnego wina
                                    • kilka gałązek świeżego oregano
                                      • kilka gałązek świeżego rozmarynu
                                        • sok i skórka z jednej cytryny
                                          • świeżo mielony, różnokolorowy pieprz
                                            • sól

                                              Sposób przygotowania:

                                              Ostrym nożem robimy w mięsie kieszonki. Do każdej kieszonki wciskamy piórko czosnku, kawałek gałązki rozmarynu i fragment filecika anchois. Posypujemy pieprzem oraz kawałeczkami skórki cytrynowej (bez białego miąższu). Obkładamy gałązkami rozmarynu i oregano, a następnie ostrożnie wsuwamy do foliowego rękawa do pieczenia. Zamykamy rękaw z jednej strony. Drugą stroną wlewamy 1,5 szklanki białego wytrawnego wina. Zamykamy drugą stronę rękawa. Odstawiamy na 24-36 godzin do lodówki, od czasu do czasu obracając rękaw. Tuż przed pieczeniem otwieramy rękaw i solimy. Uważamy z solą, bo anchois są dość słone! Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 2 do 2,5 godziny, w zależności od tego, czy mięso ma być wypieczone czy lekko krwiste. Następnie rozcinamy folię i pieczemy kolejne 30 minut, aż mięso się przyrumieni. Przed pokrojeniem zostawiamy mięso na 20 minut w wyłączonym piekarniku, żeby odpoczęło.

                                              DESER

                                              Mus czekoladowy na ciasteczkach amaretti z wiśniami z konfitury

                                              (czas przygotowania: 30 min.)

                                              SKŁADNIKI:

                                              • 200 g czekolady gorzkiej lub deserowej
                                                • 4 jajka
                                                  • 60 g cukru pudru
                                                    • 200 g śmietany kremówki 30%
                                                      • kilka ciasteczek amaretti
                                                        • wiśnie z konfitury domowej roboty

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Czekoladę rozpuszczamy, następnie lekko studzimy. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wlewamy przestudzoną czekoladę, cały czas miksując. Czekolada nie może być gorąca ani całkiem chłodna! Osobno ubijamy na sztywno białka i śmietanę. Dodajemy do masy i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Na dnie pucharków układamy 2-3 ciasteczka amaretti. Na ciasteczkach kładziemy wiśnie z konfitury. Na wiśnie kładziemy mus. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

                                                          Autor: TVN

                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości

                                                          Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                          Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                          Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                                          Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                                          Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                          Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                          Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                          Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                          Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                          Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                          Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                          Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!