Górka na zielonym polu Szymona Czupkiewicza (Wrocław)

Górka na zielonym polu
Górka na zielonym polu

Kluseczki - Sposób przygotowania:

  • Wbijamy jajka do miski.
  • Miksujemy dodając rozmrożony szpinak.
  • Cały czas ubijając powoli dodajemy mąkę, aż uzyskamy jednolitą masę.
  • Dodajemy świeżo zmielony pieprz i sól do smaku.
  • Opcjonalnie można dodać odrobinę czosnku.
  • Gotowe ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego
  • Na gotującą się wodę z dodatkiem oliwy z oliwek i szczypty soli wyciskamy kluseczki.
  • Gotujemy do czasu wypłynięcia.
  • Ugotowane kluseczki hartujemy w zimnej wodzie
  • Przed podaniem rozpuszczamy na patelni masło ze świeżymi listkami tymianku i podsmażam z każdej strony.

Puree - Sposób przygotowania:

  • Obrane marchewki kroimy w plastry.
  • Na roztopionym maśle dusimy marchewki przez kilka minut.
  • Dodajemy imbir, miód, białe wino, oraz bulion warzywny.
  • Gdy marchewka będzie miękka, blendujemy i doprawiamy sola i pieprzem.

Górka cielęca - Sposób przygotowania:

  • Cielęcinę oczyszczamy i wycinamy błonki.
  • Mięso marynujemy w oliwie, czosnku i rozmarynie.
  • Na patelni rozpuszczamy masło
  • Smażymy cielęcinę przez około 2 minuty z każdej ze stron.
  • Usmażoną cielęcinę pieczemy w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 190°C

Sos - sposób przygotowania:

  • Do garnka wlewamy wino oraz sok z czarnej porzeczki i zagotowujemy.
  • Zmniejszamy ogień i redukujemy płyn.
  • Dodajemy konfiturę z czarnej porzeczki oraz sos pieczeniowy z cielęciny.
  • Od czasu do czasu mieszamy, aż sos zgęstnieje.
  • Na koniec dodajemy masło i mieszamy.
  • Doprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem.
  • Gotowy sos przecedzamy przez sitko.
  • Z gotowych składników układamy kompozycję na talerzu i dekorujemy sosem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości