Kluseczki - Sposób przygotowania:
- Wbijamy jajka do miski.
- Miksujemy dodając rozmrożony szpinak.
- Cały czas ubijając powoli dodajemy mąkę, aż uzyskamy jednolitą masę.
- Dodajemy świeżo zmielony pieprz i sól do smaku.
- Opcjonalnie można dodać odrobinę czosnku.
- Gotowe ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego
- Na gotującą się wodę z dodatkiem oliwy z oliwek i szczypty soli wyciskamy kluseczki.
- Gotujemy do czasu wypłynięcia.
- Ugotowane kluseczki hartujemy w zimnej wodzie
- Przed podaniem rozpuszczamy na patelni masło ze świeżymi listkami tymianku i podsmażam z każdej strony.
Puree - Sposób przygotowania:
- Obrane marchewki kroimy w plastry.
- Na roztopionym maśle dusimy marchewki przez kilka minut.
- Dodajemy imbir, miód, białe wino, oraz bulion warzywny.
- Gdy marchewka będzie miękka, blendujemy i doprawiamy sola i pieprzem.
Górka cielęca - Sposób przygotowania:
- Cielęcinę oczyszczamy i wycinamy błonki.
- Mięso marynujemy w oliwie, czosnku i rozmarynie.
- Na patelni rozpuszczamy masło
- Smażymy cielęcinę przez około 2 minuty z każdej ze stron.
- Usmażoną cielęcinę pieczemy w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 190°C
Sos - sposób przygotowania:
- Do garnka wlewamy wino oraz sok z czarnej porzeczki i zagotowujemy.
- Zmniejszamy ogień i redukujemy płyn.
- Dodajemy konfiturę z czarnej porzeczki oraz sos pieczeniowy z cielęciny.
- Od czasu do czasu mieszamy, aż sos zgęstnieje.
- Na koniec dodajemy masło i mieszamy.
- Doprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem.
- Gotowy sos przecedzamy przez sitko.
- Z gotowych składników układamy kompozycję na talerzu i dekorujemy sosem.
podziel się: