Górka na zielonym polu Szymona Czupkiewicza (Wrocław)

Górka na zielonym polu
Górka na zielonym polu

Kluseczki - Sposób przygotowania:

  • Wbijamy jajka do miski.
    • Miksujemy dodając rozmrożony szpinak.
      • Cały czas ubijając powoli dodajemy mąkę, aż uzyskamy jednolitą masę.
        • Dodajemy świeżo zmielony pieprz i sól do smaku.
          • Opcjonalnie można dodać odrobinę czosnku.
            • Gotowe ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego
              • Na gotującą się wodę z dodatkiem oliwy z oliwek i szczypty soli wyciskamy kluseczki.
                • Gotujemy do czasu wypłynięcia.
                  • Ugotowane kluseczki hartujemy w zimnej wodzie
                    • Przed podaniem rozpuszczamy na patelni masło ze świeżymi listkami tymianku i podsmażam z każdej strony.

                      Puree - Sposób przygotowania:

                      • Obrane marchewki kroimy w plastry.
                        • Na roztopionym maśle dusimy marchewki przez kilka minut.
                          • Dodajemy imbir, miód, białe wino, oraz bulion warzywny.
                            • Gdy marchewka będzie miękka, blendujemy i doprawiamy sola i pieprzem.

                              Górka cielęca - Sposób przygotowania:

                              • Cielęcinę oczyszczamy i wycinamy błonki.
                                • Mięso marynujemy w oliwie, czosnku i rozmarynie.
                                  • Na patelni rozpuszczamy masło
                                    • Smażymy cielęcinę przez około 2 minuty z każdej ze stron.
                                      • Usmażoną cielęcinę pieczemy w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 190°C

                                        Sos - sposób przygotowania:

                                        • Do garnka wlewamy wino oraz sok z czarnej porzeczki i zagotowujemy.
                                          • Zmniejszamy ogień i redukujemy płyn.
                                            • Dodajemy konfiturę z czarnej porzeczki oraz sos pieczeniowy z cielęciny.
                                              • Od czasu do czasu mieszamy, aż sos zgęstnieje.
                                                • Na koniec dodajemy masło i mieszamy.
                                                  • Doprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem.
                                                    • Gotowy sos przecedzamy przez sitko.
                                                      • Z gotowych składników układamy kompozycję na talerzu i dekorujemy sosem.
                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości