„Główna trajkotka” Martyny Brzezińskiej (Kalisz)

Główna trajkotka
Główna trajkotka

Sposób przygotowania:

  • Pierś z indyka dzielimy na 4 równe części i umieszczamy w marynacie na 30 minut. Smażymy w garnku garnku na oleju.
  • Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w koskę , gdy się zarumieni wrzucamy pomidory, przyprawy oraz czosnek.
  • Po chwili wsypujemy kaszę bulgur , podsmażamy przez kilka minut.
  • Dolewamy 0,5L wody i gotujemy pod przykryciem aż kasza napęcznieje, proces powtarzamy jeszcze raz.
  • Gdy kasza wciągnie całą wodę, doprawiamy do smaku.
  • Wszystkie sery ścieramy i mieszamy ze sobą w misce, dodajemy 100ml śmietany i doprawiamy oregano.
  • Na rozgrzanej patelni obsmażamy mięso indyka z każdej strony
  • Ciasto francuskie dzielimy na 4 równe części, na każdej kładziemy mieszankę serów i kawałek piersi z indyka.
  • Zawijamy sakiewki, wierzch każdej smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy na 25 minut do piekarnika, pieczemy w temperaturze 180 °C.
podziel się:

Pozostałe wiadomości