Sposób przygotowania:
● Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
● Mięso gotujemy w wodzie z dodatkiem rozgniecionej trawy cytrynowej.
● Ugotowane mięso kroimy na cienkie plastry.
● Krewetki gotujemy w wodzie z łyżką octu ryżowego przez około 4 minuty.
● Ugotowane krewetki kroimy wzdłuż na dwie części.
● Jajko roztrzepujemy z odrobiną wody i mąką ziemniaczaną.
● Smażymy cienki omlet.
● Omlet kroimy na wąskie paski.
● Arkusz papieru ryżowego nawilżamy mokrą dłonią.
● Zawijamy do góry około 1 centymetr papieru.
● Na papierze układamy dwie połówki krewetki, między nimi plaster mięsa, wstążkę omletu, kiełki, kilka liści bazylii, mięty i kolendry, liść sałaty i małą garść makaronu.
● Zaginamy oba boki arkusza równo do środka i rolujemy sajgonkę.
Sos słodko-kwaśny
● Papryczkę i czosnek siekamy drobno.
● Posiekane warzywa wrzucamy na wok.
● Dodajemy resztę składników i podgrzewamy, co chwilę mieszając, aż sos stanie się gęsty.