„Gdy nadchodzi impreza” Elwiry Wołowicz (Mazury)

Gdy nadchodzi impreza
Gdy nadchodzi impreza

Sposób przygotowania:

Tortilla

  • Do miski wsypujemy mąkę typu 500, mieszmy ze szczyptą soli (około poł łyżeczki ), potem dodajemy około 400 ml gorącej wody i mieszamy łyżką.
  • Gdy ciasto wchłonie całą wodę i nie jest już gorące, zaczynamy wyrabiać je ręką dopóki nie będzie kleiło się ani do rąk ani do miski.
  • Z gotowej masy formujemy ok 15 kulek ciasta i rozwałkowujemy na placki ok 10-13 cm średnicy.
  • Placki smażymy na gorącej patelni bez oleju ( np. Teflonowej ) aż zaczną pojawiać się brązowe plamki, czyli ok po 30-40 sekund na każdą stronę.
  • Każdy placek wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, prykrywamy kolejnym ręcznikiem papierowym i przykrywamy czystą ścierką.

Dip chrzanowy:

  • Łączymy chrzan około 3- 4 łyżeczki, sól do smaku, łyżkę śmietany, łyżkę jogurtu, łyżkę majonezu, szczypiorek, blendujemy, jeżeli dip jest za gęsty dodajemy jogurtu, przyprawimy jeszcze solą do

Smaku.

Dip pomidorowy:

  • Łączymy pomidory w puszce, ząbek czosnku, suszone oregano, suszoną bazylię, sól, pieprz, wszystko blendujemy razem, można całość

podgrzać żeby nabrała smaku.

Twarożek do tortilli:

  • Łączymy twaróg chudy, śmietanę, przyprawy, blendujemy wszystko aż uzyskamy masę gładkiego serka.

Podajemy 3 tortille:

  • Pierwszą smarujemy twarożkiem, układamy na niej sałatę masłową, paski usmażonej piersi z kurczaka, paski czerwonej i zielonej papryki, zawijamy i związujemy szczypiorkiem.
  • Drugą tortille smarujemy twarożkiem, układamy kawałki pstrąga łososiowego, zawijamy i związujemy szczypiorkiem.
  • Trzecią tortillę smarujemy twarożkiem, układamy na niej sałatę masłową, paski papryki i ogórka, ser żółty, zawijamy i związujemy szczypiorkiem.
  • Na każdym talerzu kładziemy po jednym rodzaju tortilli, podajemy z przygotowanymi dipami.
podziel się:

Pozostałe wiadomości