Sposób przygotowania:
Tortilla
- Do miski wsypujemy mąkę typu 500, mieszmy ze szczyptą soli (około poł łyżeczki ), potem dodajemy około 400 ml gorącej wody i mieszamy łyżką.
- Gdy ciasto wchłonie całą wodę i nie jest już gorące, zaczynamy wyrabiać je ręką dopóki nie będzie kleiło się ani do rąk ani do miski.
- Z gotowej masy formujemy ok 15 kulek ciasta i rozwałkowujemy na placki ok 10-13 cm średnicy.
- Placki smażymy na gorącej patelni bez oleju ( np. Teflonowej ) aż zaczną pojawiać się brązowe plamki, czyli ok po 30-40 sekund na każdą stronę.
- Każdy placek wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, prykrywamy kolejnym ręcznikiem papierowym i przykrywamy czystą ścierką.
Dip chrzanowy:
- Łączymy chrzan około 3- 4 łyżeczki, sól do smaku, łyżkę śmietany, łyżkę jogurtu, łyżkę majonezu, szczypiorek, blendujemy, jeżeli dip jest za gęsty dodajemy jogurtu, przyprawimy jeszcze solą do
Smaku.
Dip pomidorowy:
- Łączymy pomidory w puszce, ząbek czosnku, suszone oregano, suszoną bazylię, sól, pieprz, wszystko blendujemy razem, można całość
podgrzać żeby nabrała smaku.
Twarożek do tortilli:
- Łączymy twaróg chudy, śmietanę, przyprawy, blendujemy wszystko aż uzyskamy masę gładkiego serka.
Podajemy 3 tortille:
- Pierwszą smarujemy twarożkiem, układamy na niej sałatę masłową, paski usmażonej piersi z kurczaka, paski czerwonej i zielonej papryki, zawijamy i związujemy szczypiorkiem.
- Drugą tortille smarujemy twarożkiem, układamy kawałki pstrąga łososiowego, zawijamy i związujemy szczypiorkiem.
- Trzecią tortillę smarujemy twarożkiem, układamy na niej sałatę masłową, paski papryki i ogórka, ser żółty, zawijamy i związujemy szczypiorkiem.
- Na każdym talerzu kładziemy po jednym rodzaju tortilli, podajemy z przygotowanymi dipami.
podziel się: