Fondant czekoladowy Justyny Zielińskiej (Warszawa)

Fondant czekoladowy
Fondant czekoladowy
Deser

Fondant czekoladowy

Sposób przygotowania:

  • W rondlu roztapiamy czekoladę razem z masłem, cały czas mieszając.
  • Całe jajka wraz z żółtkami ubijamy z cukrem pudrem na puszystą pianę.
  • Delikatnie mieszamy z masą czekoladową, a następnie z przesianą mąką.
  • Wkładamy do lodówki na 10 minut.
  • Foremki na suflety smarujemy masłem i wlewamy do nich masę.
  • Pieczemy w piekarniku przez 8 minut w temperaturze 190 °C, aż ciasto urośnie, przy czym w środku będzie płynne, a na wierzchu utworzy się skorupka.

Sos malinowy:

Sposób przygotowania:

  • Maliny wkładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy około 15 minut, aż cukier się rozpuści a maliny rozpadną.
  • Tak przygotowaną masę przecieramy przez sitko na jednolity sos.
  • Fondant podajemy z gałką lodów waniliowych na kruchych ciasteczkach polanych sosem malinowym.
podziel się:

Pozostałe wiadomości