Fondant czekoladowy
Sposób przygotowania:
- W rondlu roztapiamy czekoladę razem z masłem, cały czas mieszając.
- Całe jajka wraz z żółtkami ubijamy z cukrem pudrem na puszystą pianę.
- Delikatnie mieszamy z masą czekoladową, a następnie z przesianą mąką.
- Wkładamy do lodówki na 10 minut.
- Foremki na suflety smarujemy masłem i wlewamy do nich masę.
- Pieczemy w piekarniku przez 8 minut w temperaturze 190 °C, aż ciasto urośnie, przy czym w środku będzie płynne, a na wierzchu utworzy się skorupka.
Sos malinowy:
Sposób przygotowania:
- Maliny wkładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy około 15 minut, aż cukier się rozpuści a maliny rozpadną.
- Tak przygotowaną masę przecieramy przez sitko na jednolity sos.
- Fondant podajemy z gałką lodów waniliowych na kruchych ciasteczkach polanych sosem malinowym.
podziel się: