Flażolety i Magnolie Sebastiana Maliszewskiego (Warszawa)

Flażolety i Magnolie.jpg
Flażolety i Magnolie.jpg
Danie główne

Sposób przygotowania:

  • Surowe krewetki tygrysie obieramy i marynujemy w odrobinie sosu sojowego i przygotowanym wasabi.
  • Na patelni karmelizujemy imbir grenadinowy w tradycyjnej hiszpańskiej, na dużym ogniu.
  • Na imbir układamy krewetki i suszone, pokrojone pomidory w oleju.
  • Na krewetkach układamy turkusowy ser, który rozpuszcza się tworząc kremowy sos.
  • Skrapiamy całość gęstym, ciemnym sosem kokosowym, teriyaki i przykrywamy pokrywką na dwie minuty.
  • Na drugiej patelni podprażamy z sezamem namoczony wcześniej bulgur.
  • Dodajemy olej sezamowy.
  • Na płaskim dużym talerzu formujemy bulguru (układam yin/yang z dwóch kolorów kaszy).
  • Na powstały "kopiec" wykładamy imbir i sos, następnie krewetki.
  • Oprószamy świeżą pietruszką, a dookoła posypujemy kiełki słonecznika i zielonego groszku..
  • Przybieramy glonami norii i jadalnymi kwiatami oraz rozciętymi pomidorkami koktajlowymi.
  • Skrapiam gęstym sosem balsamicznym.
  • Do dania głównego podajemy schłodzone białe wino.
podziel się:

Pozostałe wiadomości