„Flagowa przystawka” Wojtek Romel

Flagowa przystawka
Flagowa przystawka

Sposób przygotowania:

  • Szparagom odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy w wodzie z solą i cukrem przez 10 minut.
  • Bakłażan kroimy w plastry i układamy na blaszce do pieczenia. Polewamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem, oregano oraz posiekanym czosnkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez 15 minut.
  • Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w plastry.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy cienko olejem. Układamy upieczone plastry bakłażana. Na każdy z nich kładziemy plaster pomidora i sera mozzarella. Całość pieczemy w 180°C przez ok. 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
  • Układamy na talerzu od lewej strony szparagi, zapiekany bakłażan i szynkę parmeńską tak, aby powstała kolorystyczna flaga Włoch.
podziel się:

Pozostałe wiadomości