Filipiński kanin Małgorzaty Szumskiej (Wrocław)

Filipiński kanin
Filipiński kanin

Sposób przygotowania:

  • Krewetki rozmrażamy, osuszamy i wkładamy do miski
  • Dodajemy sól, posiekaną chili, imbir, posiekany czosnek, olej oraz pastę curry
  • Mieszamy i odstawiamy.
  • Ryz gotujemy w osolonej wodzie
  • Odcedzamy i wysypujemy z woreczka do miski.
  • Jajko roztrzepujemy widelcem z 1 łyżką wody
  • Dodajemy posiekany szczypiorek, natkę pietruszki oraz olej sezamowy i mieszamy.
  • Składniki sosu łączymy i mieszamy.
  • Orzeszki ziemne prażymy na patelni na małym ogniu, pod koniec dodajemy sezam
  • Krewetki smażymy przez około 5 minut
  • Następnie dodajemy ryż i smażymy przez około 2 minuty, cały czas mieszając.
  • Dodajemy jajko i smażymy przez około 2 minuty.
  • Na koniec wlewamy sos, mieszamy i posypujemy prażonymi orzeszkami z sezamem.
  • Danie podajemy z pokrojonym ogórkiem i cząstkami limonki.
podziel się:

Pozostałe wiadomości