Filipiński kanin Małgorzaty Szumskiej (Wrocław)

Filipiński kanin
Filipiński kanin

Sposób przygotowania:

  • Krewetki rozmrażamy, osuszamy i wkładamy do miski
    • Dodajemy sól, posiekaną chili, imbir, posiekany czosnek, olej oraz pastę curry
      • Mieszamy i odstawiamy.
        • Ryz gotujemy w osolonej wodzie
          • Odcedzamy i wysypujemy z woreczka do miski.
            • Jajko roztrzepujemy widelcem z 1 łyżką wody
              • Dodajemy posiekany szczypiorek, natkę pietruszki oraz olej sezamowy i mieszamy.
                • Składniki sosu łączymy i mieszamy.
                  • Orzeszki ziemne prażymy na patelni na małym ogniu, pod koniec dodajemy sezam
                    • Krewetki smażymy przez około 5 minut
                      • Następnie dodajemy ryż i smażymy przez około 2 minuty, cały czas mieszając.
                        • Dodajemy jajko i smażymy przez około 2 minuty.
                          • Na koniec wlewamy sos, mieszamy i posypujemy prażonymi orzeszkami z sezamem.
                            • Danie podajemy z pokrojonym ogórkiem i cząstkami limonki.
                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości