Sposób przygotowania:
- Krewetki rozmrażamy, osuszamy i wkładamy do miski
- Dodajemy sól, posiekaną chili, imbir, posiekany czosnek, olej oraz pastę curry
- Mieszamy i odstawiamy.
- Ryz gotujemy w osolonej wodzie
- Odcedzamy i wysypujemy z woreczka do miski.
- Jajko roztrzepujemy widelcem z 1 łyżką wody
- Dodajemy posiekany szczypiorek, natkę pietruszki oraz olej sezamowy i mieszamy.
- Składniki sosu łączymy i mieszamy.
- Orzeszki ziemne prażymy na patelni na małym ogniu, pod koniec dodajemy sezam
- Krewetki smażymy przez około 5 minut
- Następnie dodajemy ryż i smażymy przez około 2 minuty, cały czas mieszając.
- Dodajemy jajko i smażymy przez około 2 minuty.
- Na koniec wlewamy sos, mieszamy i posypujemy prażonymi orzeszkami z sezamem.
- Danie podajemy z pokrojonym ogórkiem i cząstkami limonki.
podziel się: