Sposób przygotowania:
- Pomidory parzymy we wrzątku.
- Z pomidorów zdejmujemy skórę, wyjmujemy gniazda i kroimy w ósemki.
- W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oliwy.
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie.
- Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony ząbek czosnku.
- Dodajemy pomidory, cynamon, cukier, sól oraz pieprz i mieszamy.
- Dusimy przez minimum pół godziny.
- Bakłażany kroimy na cienkie, półcentymetrowe paski.
- Patelnię grillową smarujemy oliwą.
- Bakłażany grillujemy przez 2 minuty z każdej strony.
- Wszystkie składniki na sos wkładam do naczynia i blendujemy na gładki sos.
- Duże naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.
- Na dnie układamy warstwę grillowanych bakłażanów.
- Bakłażany polewamy kilkoma łyżkami sosu pomidorowego.
- Następnie układamy kilka liści świeżej bazylii i polewamy sosem jaglanym.
- Czynność powtarzamy, aż wykorzystamy wszystkie składniki.
- Zapiekankę pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
- Przed podaniem zapiekankę studzimy przez chwilę.
- Podajemy z kiełkami rzodkiewki i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
podziel się: