Etno-fusion Angeli Gaber (Bieszczady)

Etno-fusion
Etno-fusion

Sposób przygotowania:

  • Pomidory parzymy we wrzątku.
  • Z pomidorów zdejmujemy skórę, wyjmujemy gniazda i kroimy w ósemki.
  • W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oliwy.
  • Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie.
  • Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony ząbek czosnku.
  • Dodajemy pomidory, cynamon, cukier, sól oraz pieprz i mieszamy.
  • Dusimy przez minimum pół godziny.
  • Bakłażany kroimy na cienkie, półcentymetrowe paski.
  • Patelnię grillową smarujemy oliwą.
  • Bakłażany grillujemy przez 2 minuty z każdej strony.
  • Wszystkie składniki na sos wkładam do naczynia i blendujemy na gładki sos.
  • Duże naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.
  • Na dnie układamy warstwę grillowanych bakłażanów.
  • Bakłażany polewamy kilkoma łyżkami sosu pomidorowego.
  • Następnie układamy kilka liści świeżej bazylii i polewamy sosem jaglanym.
  • Czynność powtarzamy, aż wykorzystamy wszystkie składniki.
  • Zapiekankę pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
  • Przed podaniem zapiekankę studzimy przez chwilę.
  • Podajemy z kiełkami rzodkiewki i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
podziel się:

Pozostałe wiadomości