Sposób przygotowania:
Ryba
● Filety myjemy i dzielimy na 4 części.
● Z sosu sojowego, syropu klonowego, limonki, octu ryżowego, czosnku, oleju sezamowego, przyprawy mirin i imbiru przygotowujemy marynatę.
● Rybę zanurzamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
● Gotowe filety z troci układamy skóra do dołu na blasze wyłożonej folią aluminiową.
● Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 220°C przez około 10 minut.
● W osobnym garnku podgrzewamy pozostałą marynatę z dodatkiem oleju sezamowego
Ryż
● Ryż wysypujemy na sito i płuczemy zimną wodą.
● Odstawiamy do wysuszenia.
● W garnku rozgrzewamy oliwę.
● Czosnek miażdżymy i wrzucamy na oliwie.
● Po kilku sekundach wsypujemy ryż
● Prażymy przez kilka chwil.
● Zalewamy wodą i zagotowujemy.
● Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.
● Na głębokiej patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oliwy.
● Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie.
● Dodajemy kukurydzę i fasolę.
● Dosypujemy ugotowany ryż.
● Doprawiamy chilli.
● Smażymy przez chwilę.
● Na talerzu układamy gorący ryż z warzywami, obok rybę posypaną sezamem.
● Danie polewamy sosem z marynaty.
● Podajemy z cząstkami limonki.