Ekstremalna brawura Rafała Roguszki (Szczecin)

Ekstremalna brawura
Ekstremalna brawura

Sposób przygotowania:

Ryba

● Filety myjemy i dzielimy na 4 części.

● Z sosu sojowego, syropu klonowego, limonki, octu ryżowego, czosnku, oleju sezamowego, przyprawy mirin i imbiru przygotowujemy marynatę.

● Rybę zanurzamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.

● Gotowe filety z troci układamy skóra do dołu na blasze wyłożonej folią aluminiową.

● Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 220°C przez około 10 minut.

● W osobnym garnku podgrzewamy pozostałą marynatę z dodatkiem oleju sezamowego

Ryż

● Ryż wysypujemy na sito i płuczemy zimną wodą.

● Odstawiamy do wysuszenia.

● W garnku rozgrzewamy oliwę.

● Czosnek miażdżymy i wrzucamy na oliwie.

● Po kilku sekundach wsypujemy ryż

● Prażymy przez kilka chwil.

● Zalewamy wodą i zagotowujemy.

● Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.

● Na głębokiej patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oliwy.

● Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie.

● Dodajemy kukurydzę i fasolę.

● Dosypujemy ugotowany ryż.

● Doprawiamy chilli.

● Smażymy przez chwilę.

● Na talerzu układamy gorący ryż z warzywami, obok rybę posypaną sezamem.

● Danie polewamy sosem z marynaty.

● Podajemy z cząstkami limonki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości