Sposób przygotowania:
- Masło roztapiamy w rondlu.
- Dodajemy kakao i mieszamy.
- Z białek ubijamy sztywną pianę.
- Do ubitej piany dodajemy pół szklanki cukru i ubijamy przez chwilę.
- Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
- Dodajemy jedną szklankę cukru, żółtka, pół szklanki mleka i roztopiony tłuszcz z kakao.
- Dokładnie mieszamy.
- Do powstałej masy dodajemy powoli ubitą pianę.
- Na blachę wylewamy ciasto.
- Na wierzch kładziemy część wiśni.
- Ciasto pieczemy w piekarniku w temperaturze 170°C przez 45 minut.
- W garnku roztapiamy gorzką czekoladę z odrobiną mleka.
- Roztopioną czekoladę wylewamy na upieczone ciasto.
- Rum, miód i starty imbir łączymy.
- Powstałą marynatą zalewamy pozostałą część wiśni.
- Śmietanę z dodatkiem jednej łyżeczki cukru ubijamy.
- Na talerzu kładziemy kawałek ciasta, polewamy wiśniami w marynacie.
- Obok ciasta układamy ubitą śmietanę.
podziel się: