Dzikość dżungli Lesława Charlińskiego (Poznań)

Dzikość dżungli
Dzikość dżungli

Sposób przygotowania:

  • Masło roztapiamy w rondlu.
  • Dodajemy kakao i mieszamy.
  • Z białek ubijamy sztywną pianę.
  • Do ubitej piany dodajemy pół szklanki cukru i ubijamy przez chwilę.
  • Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
  • Dodajemy jedną szklankę cukru, żółtka, pół szklanki mleka i roztopiony tłuszcz z kakao.
  • Dokładnie mieszamy.
  • Do powstałej masy dodajemy powoli ubitą pianę.
  • Na blachę wylewamy ciasto.
  • Na wierzch kładziemy część wiśni.
  • Ciasto pieczemy w piekarniku w temperaturze 170°C przez 45 minut.
  • W garnku roztapiamy gorzką czekoladę z odrobiną mleka.
  • Roztopioną czekoladę wylewamy na upieczone ciasto.
  • Rum, miód i starty imbir łączymy.
  • Powstałą marynatą zalewamy pozostałą część wiśni.
  • Śmietanę z dodatkiem jednej łyżeczki cukru ubijamy.
  • Na talerzu kładziemy kawałek ciasta, polewamy wiśniami w marynacie.
  • Obok ciasta układamy ubitą śmietanę.
podziel się:

Pozostałe wiadomości