Sposób przygotowania:
● Ziemniaki obieramy i gotujemy.
● Ugotowane ziemniaki przecieramy przez sito i dodajemy masło oraz śmietanę.
● Szalotkę siekamy drobno.
● Kurki smażymy na maśle z posiekaną szalotką.
● Dodajemy zielony pieprz w ziarnach i zalewamy 100 ml śmietany.
● Powstały sos podlewamy odrobiną wody.
● Skorzonerę obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 40 minut.
● Tuż przed podaniem ugotowaną skorzonerę podsmażamy na maśle.
● Podsmażone korzenie odsączmy z tłuszczu i posypujemy solą gruboziarnistą.
● Polędwice osuszamy i kroimy na równej grubości kawałki.
● Mięso kładziemy na rozgrzany na patelni olej i smażymy przez 3 minuty z każe strony.
● Usmażone kawałki polędwicy układamy na talerzu.
● Podajemy z puree z fioletowych ziemniaków.
● Danie ozdabiamy kiełkami groszku.