Sposób przygotowania:
● Do garnka wbijamy 4 jajka i dodajemy cukier.
● Garnek ustawiamy na małym ogniu.
● Jajka z cukrem miksujemy, aby powstała jednolita, puszysta masa.
● W trakcie miksowania dodajemy po kostce gorzkiej czekolady.
● Powstałą masę odstawiamy do schłodzenia.
● Kostkę margaryny utrzeć przy użyciu miksera.
● W trakcie ucierania dodajemy powoli ostudzoną masę.
● Dodajemy stopniowo sok z cytryny.
● Dolewamy pół kieliszka octu.
● Gotową masę wstawiamy do lodówki.
● Do schłodzonej masy dodajemy porzeczki i mieszamy.
Kruche ciasto
● Kostkę margaryny zagniatamy z mąką pszenną, w proporcji 1:1.
● Dodajemy szczyptę soli i 4 łyżki maku.
● Ciasto rozprowadzamy rękami na blasze do pieczenia.
● Ciasto pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
● Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
● Ciasto kroimy na kwadraty.
● Części ciasta układamy na talerzykach.
● Na cieście układamy masę z porzeczkami.
● Ponownie wykładamy warstwę ciasta i masy.
● Deser dekorujemy malinami, gałązkami porzeczki i listkami mięty.