Dynia na straży tradycji Karoliny i Pauliny (Trójmiasto)

Dynia na straży tradycji
Dynia na straży tradycji

Sposób przygotowania:

  • Dynię kroimy na nieduże kawałki.
  • Kawałki dyni smażymy na patelni z odrobiną wody.
  • Jabłka obieramy i kroimy na nieduże kawałki.
  • Kawałki jabłek smażymy na patelni.
  • Podsmażone kawałki dyni i i jabłek łączymy i dodajemy cynamon.
  • W razie potrzeby dodajemy cukier.

Ciasto

  • Żółtka oddzielamy od białek.
  • Żółtka łączymy z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i jedną kostką masła.
  • Zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na 20 minut.
  • ¾ ciasta wykładamy do formy.
  • Na ciasto wykładamy masę z dyni i jabłek.
  • Masę przykrywamy pozostałą częścią ciasta.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 60 minut.
podziel się:

Pozostałe wiadomości