Dwa miliony kalorii Magdy Steczkowskiej (Warszawa)

Dwa miliony kalorii
Dwa miliony kalorii

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy ciasto.
  • Ciasto dzielimy na dwie równe porcje.
  • Obie porcje ciasta rozwałkowujemy i układamy na blachach.
  • Pieczemy w temperaturze około 180-200°C przez pół godziny.
  • Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia.

Masa - Sposób przygotowania:

  • Ubijamy śmietanę
  • Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
  • Ubitą śmietaną przekładamy na jedną warstwę ciasta i przykrywamy drugą.

Polewa - Sposób przygotowania:

  • Masę kajmakową przelewamy do rondelka
  • Delikatnie podgrzewamy
  • Mieszamy, aby się nie przypaliła
  • Płynna masę wylewamy na wierzch ciasta
  • Posypujemy płatkami migdałowymi i orzechami.

Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

podziel się:

Pozostałe wiadomości