„Donna rossa” Wojciech Romel

Donna rossa
Donna rossa

Sposób przygotowania:

  • Rozcinamy wzdłuż laskę wanilii i wyciągamy ziarenka.
  • Rozpuszczamy żelatynę w 2 łyżkach wody.
  • Do garnka wlewamy śmietanę i dodajemy do niej cukier, laskę wanilii i ziarenka. Stale mieszając gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  • Wyjmujemy laskę wanilii. Dodajemy rozpuszczoną wcześniej żelatynę i całość mieszamy.
  • Masę przelewamy do naczynek. Gdy wystygnie, wstawiamy wszystko do lodówki.
  • W rondelku rozpuszczamy masło. Wsypujemy maliny i cukier puder, gotujemy aż maliny delikatnie się rozpadną i powstanie sos.
  • Przed podaniem do naczynek nalewamy sos i wrzucamy kilka świeżych malin.
podziel się:

Pozostałe wiadomości