„Dokładka z endorfin” Agnieszka Szaniawska

Dokładka z endorfin
Dokładka z endorfin

Sposób przygotowania:

Tarta:

  • Do głębokiej miski dodajemy mąkę i pokrojone w kostkę masło. Siekamy nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodajemy cukier, żółtko oraz wodę. Całość szybko zagniatamy. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
  • Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkujemy i przekładamy na formę (forma do tarty o średnicy 25 cm).
  • Dno formy wypełniamy ciastem, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
  • Tartę pieczemy w temperaturze 200°C przez 15 minut, następnie pozostawiamy do przestygnięcia.

Masa:

  • Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem.
  • Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy powoli do mascarpone, miksujemy na wolnych obrotach, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
  • Masę wykładamy na tartę, dodajemy ówcześnie rozmrożone maliny i borówki. Ciasto przyozdabiamy świeżą miętą.
podziel się:

Pozostałe wiadomości