Sposób przygotowania:
Tarta:
- Do głębokiej miski dodajemy mąkę i pokrojone w kostkę masło. Siekamy nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodajemy cukier, żółtko oraz wodę. Całość szybko zagniatamy. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
- Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkujemy i przekładamy na formę (forma do tarty o średnicy 25 cm).
- Dno formy wypełniamy ciastem, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
- Tartę pieczemy w temperaturze 200°C przez 15 minut, następnie pozostawiamy do przestygnięcia.
Masa:
- Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem.
- Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy powoli do mascarpone, miksujemy na wolnych obrotach, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
- Masę wykładamy na tartę, dodajemy ówcześnie rozmrożone maliny i borówki. Ciasto przyozdabiamy świeżą miętą.
podziel się: