Sposób przygotowania:
- Foremki smarujemy dokładnie masłem i oprószamy mąką (nadmiar wysypujemy). Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
- Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej.
- Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i sól i za pomocą rózgi lub miksera mieszamy na jednolitą masę (nie ubijamy).
- Do masy dodajemy mąkę i kilka kropli ekstraktu waniliowego, ponownie mieszamy. Następnie wlewamy roztopioną czekoladę i całość dokładnie miksujemy na małych obrotach.
- Powstałe ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanych foremek i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy ok. 8-9 minut. Masa w tym czasie nieco urośnie, będzie zapieczona na wierzchu i po bokach a w środku płynna.
- Ciastka wyjmujemy z piekarnika i czekamy 1-2 minuty. Następnie delikatnie obkrajamy przy brzegach i wyjmujemy na talerzyki.
- Na rozgrzaną patelnię wsypujemy owoce, dodajemy cukier i podlewamy whisky, całość podsmażamy ok. 5 minut.
- Płatki migdałów prażymy na patelni na złoty kolor. Ciastka korzenne kruszymy na drobne kawałeczki.
podziel się: