Sposób przygotowania:
● Cieciorkę gotujemy.
● Ugotowaną cieciorkę mielimy.
● Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni.
● Marchewkę obieramy i ścieramy.
● Startą marchewkę dusimy chwilę na małym ogniu.
● Zeszkloną cebulę i marchewkę dodajemy do cieciorki.
● Dodajemy zółtko i ubite białko.
● Masę przekładamy do formy.
● Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 1 godzinę.
● Po ostudzeniu kroimy w plastry o szerokości około 1,5 centymetra.
Sałatka
● Wszystkie warzywa kroimy drobno.
● Kolendrę i pietruszkę szatkujemy.
● Składniki łaczymy i mieszamy.
● Polewamy sosem tuż przed podaniem.
Sos
● Wszystkie składniki wlewamy do niedużego słoika.
● Zakręcamy słoik i mieszamy.