„Diabeł na dnie szklanki” Moniki Maron (Płock)

Diabeł na dnie szklanki
Diabeł na dnie szklanki

Sposób przygotowania:

  • Skondensowane mleko w zamkniętej puszce wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 2 godziny.
  • Cytryny obieramy, dzielimy na cząstki i wkładamy do rondla, rozgniatamy widelcem.
  • Do cytryny dodajemy cukier puder i pokrojone w kostkę masło.
  • Mieszamy składniki na małym ogniu aż masło się rozpuści.
  • Przecieramy zawartość rondla przez sitko nad miską i z powrotem wlewamy do rondla.
  • Roztrzepujemy jajka, dodajemy 1 żółtko i lekko ubijamy trzepaczką.
  • Wstawiamy rondel z przetartymi cytrynami na mały ogień i gotujemy często mieszając.
  • Kiedy masa będzie się lekko gotować dodajemy roztrzepane jajka i ciągle mieszamy.
  • Czekamy aż krem wystygnie zanim wlejemy do pucharków.
  • Wysokie puchary wypełniamy na dnie malinami, wiśniami i migdałami z alkoholem.
  • Śmietanę 36 % ubijamy z cukrem pudrem, przykrywamy owoce i migdały.
  • Na śmietanę kruszymy bezę, układamy warstwę malin, polewamy musem cytrynowym i znowu przykrywamy śmietaną.
  • Otwieramy ugotowaną i wystudzoną puszkę – zawartością polewamy wierzch deseru,

kładziemy malinę, miętę, laskę czekolady i kilka kropel musu do smaku.

podziel się:

Pozostałe wiadomości