Sposób przygotowania:
- Skondensowane mleko w zamkniętej puszce wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 2 godziny.
- Cytryny obieramy, dzielimy na cząstki i wkładamy do rondla, rozgniatamy widelcem.
- Do cytryny dodajemy cukier puder i pokrojone w kostkę masło.
- Mieszamy składniki na małym ogniu aż masło się rozpuści.
- Przecieramy zawartość rondla przez sitko nad miską i z powrotem wlewamy do rondla.
- Roztrzepujemy jajka, dodajemy 1 żółtko i lekko ubijamy trzepaczką.
- Wstawiamy rondel z przetartymi cytrynami na mały ogień i gotujemy często mieszając.
- Kiedy masa będzie się lekko gotować dodajemy roztrzepane jajka i ciągle mieszamy.
- Czekamy aż krem wystygnie zanim wlejemy do pucharków.
- Wysokie puchary wypełniamy na dnie malinami, wiśniami i migdałami z alkoholem.
- Śmietanę 36 % ubijamy z cukrem pudrem, przykrywamy owoce i migdały.
- Na śmietanę kruszymy bezę, układamy warstwę malin, polewamy musem cytrynowym i znowu przykrywamy śmietaną.
- Otwieramy ugotowaną i wystudzoną puszkę – zawartością polewamy wierzch deseru,
kładziemy malinę, miętę, laskę czekolady i kilka kropel musu do smaku.
podziel się: