Deser brata Aleksandry Komendery (Śląsk)

Deser brata
Deser brata

Sposób przygotowania:Brownie

  • Masło i czekoladę rozpuszczamy.
  • Dodajemy jajka i mąkę i dokładnie mieszamy.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20 minut.

Lody

  • Zmrożone banany i maliny blendujemy z awokado.

Sos waniliowy

  • Jajka ubijamy z dodatkiem cukru.
  • Śmietanę i mleko wlewamy do garnka.
  • Dodajemy wanilię i podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia.
  • Dodajemy ubite jajka i mieszamy.

Czekoladowa kula

  • Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • Roztopioną czekoladą oblewamy np. plastikową bombkę.
  • Czekamy aż czekolada stężej.
  • Warstwę czekolady dzielimy na dwie połówki i zdejmujemy z kuli.
  • Pomiędzy dwiema połówkami umieszczamy brownie i lody.
  • Zamykamy czekoladową kulę.
  • Podajemy z ciepłym sosem waniliowym, którym oblewamy kulę.
podziel się:

Pozostałe wiadomości